Cel mai important liceu cu predare în maghiară din Oradea, Liceul Teoretic „Ady Endre” va fi reabilitat integral, cu sprijinul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), prin Compania Naţională de Investiţii (CNI).

 

Monumentul, care împlinește 250 de ani de la construcție, nu a avut parte niciodată de o reabilitare şi restaurare completă.

Sâmbătă, 8 ianuarie, a avut loc semnarea festivă a contractului de reabilitare a clădirii școlii. Prezent la eveniment, ministrul Cseke Attila a subliniat, printre altele, că, în următorii doi ani, clădirile de patrimoniu ale Liceului „Ady Endre” vor fi reabilitate integral printr-un proiect de 52,75 milioane de lei, finanţat din fondurile Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), prin Compania Naţională de Investiţii (CNI).

La rândul său, Bocskei Laszlo, episcopul romano-catolic de Oradea, a punctat faptul că, deşi a trecut prin vremuri de restrişte, această instituție nu şi-a schimbat niciodată menirea de a sluji comunitatea prin formarea tinerei generaţii.

La semnarea contractului au fost invitați finanțatorii lucrărilor (Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Compania Națională de Investiții, proprietarul clădirii, Episcopia Romano-Catolică de Oradea și consorțiul câștigător al proiectului) reprezentați de: ministrul Cseke Attila, deputatul Szabo Odon, Manuala Pătrășcoiu, directorul general al Companiei Naționale de Investiții (CNI), Böcskei László, episcopul romano-catolic de Oradea, și Daniela Ionașcu, lider de asociere.

„Clădirea liceului, în care funcționează o unitate de învățământ încă din toamna anului 1772 - adică de 250 de ani - a fost construită, de-a lungul anilor, în mai multe etape, însă niciodată nu a avut loc o reabilitare generală a acesteia”, a spus Vad Marta, directoarea liceului, manifestându-și gratitudinea pentru finanţarea acestui proiect major pentru şcoala pe care o conduce. 

Începând de la instalaţii sanitare, electrice, termice, până la învelitori şi şarpante, termoizolare, refacerea sau restaurarea tâmplăriilor istorice, amenajarea curţilor interioare, spaţiile de sport şi finisaje interioare, restaurarea ansamblului va cuprinde toate corpurile de clădire de pe suprafaţa desfăşurată de 12.289 de metri pătraţi. Termenul de execuţie a lucrărilor, inclusiv proiectare, este până în vara anului 2024.

Liceul Teoretic „Ady Endre” este cel mai important liceu cu predare în maghiară din oraș. Instituția este urmașul de drept al școlii de fete aparținând „Ordinului Ursulinelor”, înființată de canonicul István Szentzi în 1771. Instituția funcționează în Complexul Ursulinelor din Oradea. În 1856 a fost înființat un liceu pedagogic, care a format în special dascăli pentru învățământul confesional. La sfârșitul secolului al XIX-lea instituția a fost extinsă printr-o școală orășenească de fete.