Casa Veiszlovits Lajos, situată pe str. Republicii nr. 15, a fost reabilitată. Imobilul a fost edificat în perioada 1910 -1911 în stil neoclasicist sub îndrumarea arhitectului Frigyes Spiegel.

Aflată înainte de începerea lucrărilor într-o stare avansată de degradare, clădirea de pe Republicii nr. 15 a fost propusă pentru clasare ca monument istoric, conform Planului Urbanistc General (PUG). Restaurarea imobilului s-a realizat prin „Programul de reabilitare a fațadelor clădirilor situate în ansamblul urban - Centrul istoric Oradea”, demarat în anul 2014, sub coordonarea Instituției Arhitectului Șef din cadrul Primăriei Oradea.

„Lucrările începute în luna martie a acestui an aveau termen de finalizare 12 luni, însă au fost terminate săptămâna aceasta. Ele au fost executate de firma Constructorul Sălard, valoarea acestora fiind de 1.444.900 lei (fără TVA)”, a anunţat Primăria Oradea.

S-au executat reparații la fațade, tencuieli (tencuială siliconată), înlocuire ferestre (unde a fost cazul), reabilitare tâmplărie ferestre, vopsitorii la fațadă, reparații la soclu, reabilitarea ornamentelor de pe fațadă, refacerea balustradelor metalice de la ferestre și terase, refacerea acoperișului (învelitoare de țiglă de culoare natur spre stradă și înlocuirea învelitorii din tablă la partea centrală a clădirii), înlocuire jgheaburi și burlane.

Pentru toate clădirile din ansamblul urban - centrul istoric cuprinse în programul multianual de reabilitare, Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice elaborează proiectele tehnice de reabilitare, pe care le pun apoi gratuit  la dispoziţia celor care doresc să-şi reabiliteze faţadele, iar pentru proprietarii clădirilor monument istoric se acordă granturi  de până în 30%.

„Programul de reabilitare a fațadelor clădirilor situate în ansamblul urban - Centrul istoric Oradea este unul dintre cele mai importante programe derulate de Primăria Oradea. Prin acest program, s-a reușit practic readucerea acestor clădiri la standardele estetice și vizuale care le-au consacrat ca obiective arhitecturale reprezentative pentru Oradea”, menţionează municipalitatea.