Municipalitatea orădeană va lansa, în 27 mai, un concurs internaţional de idei pentru amenajarea piaţetei de deasupra parcării subterane de pe Independenţei. Organizatorii aşteaptă ca participanţii să propună un element simbol care să dea identitate spaţiului şi să devină punct de atracţie turistică.

Primăria Municipiului Oradea, prin Instituția Arhitectului Șef, în colaborare cu Ordinul Arhitecților din România - Filiala Teritorială Bihor, va lansa în data de 27 mai un concurs al cărui obiect îl constituie realizarea unui spațiu urban marcat de un element simbol care să confere personalitate spațiului definit de zona de circulație/promenadă situată pe amplasamentul delimitat de strada Independenței și malul Crișului Repede, deasupra parcării subterane încă nefinalizate.

„Lucrurile sunt destul de complexe, deoarece e nevoie de a stabili o relație de traseu pietonal cât mai bună în zonă, acolo avem statuia lui Mihai Eminescu, dar avem și acele intrări în parcare care sunt din unghiuri diferite, avem Crișul Repede cu proiectul de reabilitare a tronsonului de la podul Sf. Ladislau până la podul Intelectualilor pe partea stângă, cu ABA Crișuri, pe care l-am finalizat și pe care în aceste zile îl vom recepționa. De asemenea, avem aici pasajul Vulturul Negru și intrarea în pasajul Vulturul Negru și, nu în ultimul rând, Piața Unirii, podul Sf. Ladislau și zonele care urmează a fi amenajate, care trebuie luate în vedere de către cei care doresc să participe la acest concurs. E un concurs internațional care, în condiţiile actuale, se va desfășura exclusiv online”, a declarat viceprimarul Mircea Mălan.

La concurs vor putea participa birouri individuale de arhitectură, asocieri constituite de birouri individuale de arhitectură, societăți civile de arhitectură sau alte forme legale de exercitare a profesiei de arhitect sau persoane juridice (societăți comerciale de proiectare) din România sau din alte țări, fie individual sau în asociere. În cazul unei asocieri, liderul acesteia va înscrie proiectul în concurs.

Concurenții persoane juridice vor avea obligatoriu ca asociat sau angajat un arhitect cu drept de semnătură. Individual sau prin asociere, concurenții trebuie să dețină capacitatea de încheiere a unui contract de servicii de proiectare pe teritoriul României, în cazul câștigării concursului. Organizatorii recomandă ca echipele să aibă în componenţa lor și: urbanişti, peisagiști, designeri, artiști plastici, ingineri de trafic, sociologi, istorici, ingineri etc.

Argitectul şef al Oradiei, Radu Fortiş, a precizat că data de 5 iunie este data limită până la care se pot face înscrieri la acest concurs. 6 iulie, ora 15.00, este data limită de primire a proiectelor, iar în 7 iulie va avea loc jurizarea online a proiectelor, urmând ca în data de 9 iulie să fie anunţate rezultatele. „Până în 13 iulie se pot face contestații, urmând ca în data de 15 iulie să organizăm o expoziție virtuală, în care să prezentăm atât proiectele primite, cât și cel câștigător”, a declarat Radu Fortiș, care a adăugat că municipalitatea caută elemente care să dea identitate spaţiului, care să fie „instagramabile”. Din juriu vor face parte, pe lângă viceprimarul Mircea Mălan şi arhitectul şef al municipiului, profesori și arhitecți cunoscuți din România și din străinătate. Reprezentanţii Primăriei nu au anunţat fondul de premiere, precizând doar că proiectul declarat câştigător va avea asigurat contractul. „Vrem să rezulte un proiect de foarte bună calitate și vrem ca acest spațiu, dincolo de valorile lui utilitare, să fie un punct de atracție pentru oraș și un alt loc în care orădenii și turiștii să se simtă bine. Acolo se vor putea organiza iarăși tot felul de activități cultural-artistice și credem că orașul are nevoie de astfel de spații pentru că am văzut și ce se întâmplă în Piața Unirii: practic este un loc unde orașul trăiește și se manifestă, și asta este foarte important pentru noi”, a menționat viceprimarul Mircea Mălan.