Specialiștii Comisiei municipale de urbanism și amenajare a teritoriului (CMUAT) au dezbătut, în şedinţa de săptămâna trecută, mai multe proiecte, printre care s-au numărat construirea unui hotel, a unei vile turistice şi a unui imobil de locuințe colective.

O persoană fizică a solicitat aviz arhitect-șef pentru construire hotel restaurant în regim de înălțime Sp+P+2ET+Er și reabilitare corp vechi al clădirii existente, pe strada Gheorghe Dima, nr. 1, din Oradea. Hotelul și restaurantul se vor construi pe amplasamentul rămas liber în urma demolării unui imobil ce făcea parte dintr-o unitate de producție (panificație) din care a rămas un  corp, C1, nedemolat. Corpul nedemolat se află la colțul străzii Republicii cu strada Gheorghe Dima și a fost construit la sfârșitul secolului XIX - început de secol XX, cu funcțiune de brutărie și locuință. Între timp, brutăria a continuat să funcționeze, a fost extinsă cu mai multe corpuri pe strada Gh. Dima, iar latura de pe strada Republicii a funcționat ca locuință. Accesul în hotel se va face atât din strada Republicii, cât și din strada Gh. Dima. Între clădirea nouă și cea veche se va construi un corp de legătură, care împreună cu corpul C1 va adăposti partea de hol și recepție a hotelului.

„Documentația a fost depusă pentru reavizare. În avizul anterior comisia a recomandat proiectantului atenuarea volumului nivelului tehnic și prezentarea avizului favorabil de la Direcția Județeană de Cultură Bihor. Volumetria încearcă o integrare în cadrul construit existent prin elemente de finisaj și prin raportul de plin-gol”, a precizat viceprimarul Arina Moș.

Vilă turistică pe strada Salciei

Firma Complet Instal Construct a solicitat aviz arhitect-șef pentru desființarea casei existente și a anexei și construire vilă turistică, pe strada Salciei, nr. 5 din Oradea. Regimul de înălțime propus este S+P+1E+R. Documentul este la faza de Plan Urbanistic de Detaliu. Prin proiect se propun 8 unități de cazare, amplasarea unei filigorii și amenajarea a 4 locuri de parcare.

„În ultima perioadă, la CMUAT au ajuns foarte multe solicitări cu funcțiuni turistice sau de cazare, care sunt compatibile cu zona de locuit. În cazul de față, investiția respectă întru totul prevederile din regulamentul local de urbanism, iar intervenția este una modernă”, a precizat Radu Fortiș, arhitectul-șef al orașului Oradea.

Locuințe colective pe strada Louis Pasteur

Central City Apartments a solicitat aviz arhitect șef pentru construire imobil de locuințe colective și împrejmuire teren pe strada Louis Pasteur nr. 7 din Oradea. Prin proiect se propune construirea a 8 apartamente, 8 locuri de parcare și locuri pentru biciclete. La parter este prevăzut un birou pentru asociația de locatari. Regimul de înălțime este de P+2E+R. Construcția este o continuare a frontului modern existent pe strada Louis Pasteur, iar comisia a avizat favorabil proiectul după mai multe variante prezentate, în care s-au făcut recomandări privind accesul la locuință.