În ședința Comisiei Municipale de Urbanism și Amenajare a Teritoriului de vineri, 28 mai, au fost analizate 69 de lucrări, printre care reabilitarea clădirii fostul Magazin Mercur, construirea unui imobil pe strada Satelitului şi demolarea unei clădiri aparținând fostei fabrici Avântul și construirea în locul său a unei noi clădiri.

 

Fundația de protejare a monumentelor istorice din județul Bihor a solicitat în CMUAT avizul Arhitectului Șef pentru reabilitarea fațadelor și a învelitorii imobilului de pe str. Republicii nr. 3 - 5 (fostul Magazin Mercur).

„Momentan, imobilul se află într-o stare de degradare. De menționat că, prin proiect, fațada clădirii își păstrează forma inițială: rămâne cărămida aparentă care va fi curățată, restul fațadei se va reabilita, iar învelitoarea va fi din tablă fălțuită de culoare gri antracit. Clădirea va fi reabilitată prin Programul multianual de reabilitare a fațadelor clădirilor situate în Ansamblul Urban Centrul Istoric Oradea”, a precizat viceprimarul Arina Moș

Proiectul a primit aviz favorabil.

Tot în cadrul CMUAT s-a solicitat avizul favorabil al Arhitectului Șef pentru Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) – construire imobil pe str. Satelitului nr. 23, cu funcțiune mixtă (spații comerciale la parter şi locuințe colective la etajele superioare) și demolarea construcțiilor existente. Terenul în suprafață de 980 mp se află în imediata vecinătate a ansamblului Cazarma Husarilor. Clădirea va avea regim de înălțime subsol + parter + etaj + etaj retras.

Pe de altă parte, un investitor a cerut aviz de oportunitate pentru modificarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat cu HCL nr. 50/2019. „Este vorba de o clădire aflată în paragină, o veche clădire a fostei fabrici Avântul aflată acum într-un grad avansat de degradare. Inițial, prin PUZ-ul aprobat prin HCL nr. 50/2019 s-a propus reconversia acestei clădiri într-un bloc de locuințe cu 34 de apartamente, însă în urma expertizelor tehnice s-a constatat că imobilul existent nu poate fi restructurat, motiv pentru care se propune demolarea în întregime și construirea unei noi clădiri pe același amplasament, dar cu amprentă mai mică la sol și regim de înălțime mai mare. Regimul de înălțime propus este demisol/subsol + parter + 5 etaje + 2 etaje retrase. Regimul de înălțime final se va stabili prin PUZ”, a precizat Primăria Oradea. Proiectul a primit aviz de oportunitate favorabil, urmând elaborarea PUZ-ului, care va intra din nou în ședință CMUAT.