Un nou monument cultural al Oradiei, aflat în stare gravă de degradare, clădirea manejului din ansamblul Cazarma Husarilor din zona bulevardului Decebal, va fi reabilitat printr-un proiect transfrontalier.

Proiectul prevede restaurarea fizică, asigurarea respectării standardelor de conservare a patrimoniului și supravegherea aspectelor logistice ale procesului de renovare. După restaurarea monumentului cultural și digitalizarea sa, această clădire va avea o sală multifuncțională, sală multimedia, sală de expoziții permanente. De asemenea, în cadrul clădirii vor putea fi organizate evenimente tematice specifice, cum ar fi ateliere de creație artistică, evenimente și acțiuni în scopuri educaționale - lecții de istorie a orașului, lansări de carte, reuniuni/ dezbateri interdisciplinare - istorie, artă, cultură, spectacole culturale - teatru, operă, concerte, conferințe de specialitate, întâlniri ale mediului de afaceri și profesional, expoziții de artă etc.

„Pentru că nu am găsit fonduri pentru reabilitarea clădirii, nu am reușit să facem nimic cu ea în acești ani. Însă acum s-a ivit o posibilitate, pe care ar fi păcat să n-o folosim. Proiectul transfrontalier este un proiect de aproximativ 10 milioane lei, aproximativ 2 milioane euro, contribuția municipalității fiind de 300 de mii de euro, restul venind din fonduri nerambursabile și de la bugetul de stat”, a menționat primarul Florin Birta.

Partenerul proiectului este Biblioteca Meliusz Juhasz Peter din Debrecen, care la rândul ei va organiza, în Debrecen și Oradea, mai multe tipuri de evenimente precum conferințe, expoziții, workshopuri și întâlniri.

Bugetul proiectului este de aproape 2.82 milioane de euro, din care bugetul municipiului Oradea aproape 2.42 de milioane euro, iar bugetul partenerului maghiar este de puțin peste 400 de mii de euro. Perioada de implementare este de 28 de luni.

În urma votului favorabil al consilierilor locali, de vineri, 26 ianuarie, DMPFI a depus spre finanțare proiectul, sub numele „Consolidarea rolului culturii și turismului durabil în Oradea și Debrecen”.