Centura Beiuș a ajuns la un stadiu fizic de 50%. Constructorii au reluat lucrările la suprastructura podurilor, care înseamnă montarea grinzilor, realizarea armăturilor și cofrarea plăcilor suprabetonate.

 

În ianuarie și februarie vor fi montate toate cele 336 de grinzi din suprastructura podurilor și a pasajelor, până acum fiind montate 214.

„Din cei peste 9 km ai centurii, a fost turnat al doilea strat de asfalt pe o lungime de 2,3 km. Lucrările de asfaltare vor începe în primăvară, după terminarea lucrărilor la poduri și pasaje și îmbunătățirea vremii. La începutul verii se va așterne pe toată lungimea centurii și ultimul strat de asfalt, cel de uzură. După ce se vor realiza și marcajele, în vara acestui an centura va fi deschisă traficului”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Centura Beiuș va avea o lungime totală de 9,33 kilometri și este compusă din două tronsoane. Primul, cu lungimea de 7,3 kilometri, începe din DN76, traversează Crișul Negru și Drumul Comunal 231, ocolind Beiușul la vest. Apoi trece peste calea ferată și Crișul Negru și revine în DN76 printr-o curbă la dreapta. Al doilea tronson are o lungime de 2 kilometri, înspre localitatea Delani. Va face legătura între primul sector al centurii și DJ 764 Beiuș – Roșia – Aleșd și va asigura accesul către viitorul Parc Industrial Beiuș.

Pentru etapa I, constructori sunt: Drum Asfalt (lider), Ilgaz Insaat Ticaret Anonim Sirketi, Obras Publicas y Regadios și OPR Asfalt. Valoarea contractului este de aproape 270 de milioane de lei. Constructorul etapei este tot Drum Asfalt (lider), alături de Ile Viorel Construct. Aici valoarea contractului este de aproape 15.6 milioane de lei.

Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional de Infrastructură Mare 2014 – 2020, în parteneriat cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

În prezent, Consiliul Județean Bihor derulează lucrări la 8 drumuri noi în județul Bihor, cu o lungime totală de 68 de km: Centura Aleșd - 5,8 km, Centura Beiuș - 9,3 km, Centura Sântandrei - 5 km, Centura Nojorid - 8,4 km, Centura Sânmartin - 8 km, Centura Oșorhei - 5,8 km, Centura Biharia - 8,7 km și Inelul Metropolitan Oradea - 17 km.