Municipalitatea orădeană intenţionează să construiască blocuri de locuințe pe care să le închirieze firmelor din parcurile industriale. Aici ar urma să fie cazaţi, pe o perioadă limitată, angajaţii care fac naveta de la distanţe mai mari de 50 km. Scopul final este să-i convingă pe muncitori să se mute la Oradea.

Primarul Ilie Bolojan a anunţat că municipalitatea are în plan construirea, într-o primă fază, a trei blocuri tip „cămine de nefamilişti” în zona Căii Borşului pe care să le închirieze firmelor din parcurile industriale interesate să cazeze aici muncitori care fac naveta la Oradea din localităţi aflate la o distanţă mai mare de 50 km.

„Avem un deficit de forță de muncă în oraș și a existat o solicitare din partea companiilor mari să găsim o formulă și printr-un parteneriat să realizăm aceste locuințe. Primele trei blocuri pe care le propunem a fi realizate și pentru care studiul de fezabilitate a fost finalizat ar urma să fie amplasate pe malul drept al Crișului Repede, în zona podului Densușianu, între centură și linia de calea ferată”, a menționat primarul.

Cele trei blocuri vor fi în regim de parter plus cinci etaje şi vor avea 195 de locuințe, dintre care 177 de garsoniere dotate cu câte două paturi și 18 apartamente cu două camere. Valoarea estimată a investiţiei este de 29 milioane lei+ TVA. Perioada de execuție va fi aproximativ 12 luni, precedată de 6 luni pentru proiectare.

„În cazul în care Consiliul Local va aproba indicatorii tehnico-economici, ne propunem ca în luna aprilie să demarăm procedura de licitație, în așa fel încât în această vară spre toamnă să selectăm un constructor și, dacă totul este în regulă, în toamnă să începem lucrările. Primul bloc ar urma să fie finalizat în vara anului 2021, urmat de celelalte două”, susţine Bolojan. Potrivit acestuia, locuinţele vor fi realizate prin Administraţia de Dezvoltare Locală Oradea, după care vor fi închiriate companiilor din parcurile industriale pe o perioadă limitată. „Noi am estimat inițial doi ani de zile, astfel încât cei care vor sta aici să aibă timp suficient să se obișnuiască cu viața din Oradea, să aibă o perioadă de acomodare, iar cei care doresc să se mute aici să aibă timp suficient pentru a lua decizia de a se localiza definitiv în Oradea”, a mai declarat primarul.