Partea Centrală a orașului Oradea, în mod special zona Centrului Civic, este „implozată” și dinamizată zi și noapte de forfota „neobișnuită, dar liniștitoare pentru finalizarea lucrărilor de modernizare și civilizare a zonei.

Este vorba de zona arondată Liceului Gojdu, a Facultății de Medicină, a Catedralei Ortodoxe, a Casei de Cultură a Sindicatelor, a Poliției Rutiere și a Cetății Medievale. Totul este condiționat de începerea noului an școlar, de venirea anotimpului toamna. Un anotimp „neiertător” cu tine dacă ești comod sau leneș. Totul e nevoie a fi „îmbrăcat în haină nouă” pe când vor venii tinerii noștri învățăcei la școală în septembrie.

Am urmărit și urmăresc cu special interes mersul lucrurilor. Îmi plac oamenii muncitori și ceea ce fac. Nu se văd reproșuri, contestații din partea locuitorilor, a vecinilor. Ba mai repede descifrezi o atitudine de satisfacție pentru că se face! Și se face lucru bun, cu toată „îmbălsămarea prăfuită” a mediului ambiant, a celor care locuim în zonă. Poate în mod special a celor care locuim pe renumita Alee Emanuil Gojdu, fostă Romană, de pe malul stâng a Crișului Repede, unde „seismica” activitate a echipei Drumuri Bihor în frunte cu „stăpânitul” organizator, maistrul Roman Chiș, mereu neliniștit și implicat, face excepție. Văzându-i la muncă zi de zi oamenii din subordine, i-am urmărit, am vorbit cu ei, i-am cunoscut. Oameni frumoși și harnici.

Pe noi orădenii din proximitate ne liniștește, neliniștea maistrului, constatând seriozitatea băieților din Echipă. Văzându-i cu câtă „cerbicie” sunt angrenați în muncă pentru a finaliza la timp angajamentul, indiferent de temperaturile copleșitoare de afară. Nu se plâng de nimic. Fac lucru bun și de calitate. Îi admirăm pentru seriozitatea și devotamentul lor implicat în igenizarea, în emanciparea materială, dar și estetică, a finalizării lucrărilor de infrastuctură superioară, pentru care le mulțumim. O organizare de șantier fără reproșuri! Cu admirație, spor la muncă și sincere felicitări, Domnilor muncitori.

Reporter, prof. Cornel T. DURGHEU