Din 11 octombrie a început salubrizarea mai multor drumuri județene în zonele Marghita, Tinca și Beiuș. În prima etapă au fost salubrizate drumuri unde au fost aruncate, ilegal, cantităţi mari de deşeuri.

Au fost vizate drumurile județene DJ 191 (Marghita - Tășnad), DJ 709E (Batăr - Ciumegiu) și DJ 792A (Leș - Tinca), unde deşeurile au devenit vizibile în urma acțiunilor de îndepărtare a vegetației crescute haotic pe marginile șoselelor. Urmează identificarea și remedierea problemelor din zona turistică.

Aceste activități de salubrizare sunt organizate pe baza unui protocol de colaborare între Consiliul Județean Bihor și firma Bene Internațional, aprobat prin Hotărârea 224 din 16 septembrie, anul curent.

„Curățenia de pe marginea drumurilor din județul nostru nu putea fi asigurată pentru că această componentă nu face parte din Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor, cel prin care sunt colectate de la persoane fizice și juridice deșeurile pe 4 fracții în mediul rural și pe 5 în urban. Acest parteneriat rezolvă această problemă. Compania va organiza acțiuni de salubrizare pe traseul drumurilor județene, precum și în refugiile, parcările sau stațiile de autobuz aferente acestor drumuri”, a declarat Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor și președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecolect Group. Protocolul vizează și zonele de picnic și cele turistice aflate pe domeniul public sau privat al Județului Bihor. Firma va colecta, transporta, sorta și valorifica/neutraliza aceste deșeuri cu titlu gratuit cu o frecvență de două ori pe lună.

Consiliul Județean Bihor va achita costurile pentru depozitarea deșeurilor care rămân după sortare și valorificare. Protocolul a fost încheiat pe o perioadă de 12 luni, cu posibilitate de prelungire.