Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor a trimis azi, 28 decembrie, un comunicat de presă privind evoluția pestei porcine africane în județul Bihor.

 

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor informează despre confirmarea, în baza buletinulor de analiză emise de Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (IDSA) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană (PPA), a unui focar de PPA, la porcii domestici din localitatea Târgușor, comuna Cherechiu.

Potrivit comunicatului de presă trimis de DSVSA Bihor, numărul total de focare de PPA declarate în județul Bihor este de 49 la porci domestici din gospodării ale populației, și 2 cazuri la porcii mistreți din fonduri de vânătoare.

„Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificați și ecarisați toți porcii domestici bolnavi și cei care au fost în contact cu aceștia și au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele moarte și de la cele sacrificate. Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri conform prevederilor HG 1214/2009, modificată și completată prin HG 484/2018”, se arată în comunicatul de presă.

Reprezentanții DSVSA Bihor fac precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare din și către curțile și localitățile afectate, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

„DSVSA Bihor solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Totodată, DSVSA Bihor va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii și a măsurilor care trebuie respectate pentru a limita efectele bolii și a preveni răspândirea virusului”, precizează dr. Remus Moțoc, directorul instituției.

 

Evoluţia pestei la nivel naţional

La această dată, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 301 localități din 19 județe, cu un număr de 1.145 de focare (dintre care 19 în exploatații comerciale) și 558 de cazuri la mistreți, a informat vineri Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

În total, până vineri, au fost eliminați 364.212 de porci afectați de boală, mai arată datele ANSVSA.

Spre comparație, PPA evolua, la 21 decembrie, în 297 de localități din 19 județe, cu un număr de 1.139 de focare (dintre care 19 în exploatații comerciale) și 527 de cazuri la mistreți, iar, în total fuseseră eliminați 364.157 de porci afectați de boală.

Până vineri, 28 decembrie, au fost stinse 12 focare în județul Satu Mare și un focar în județul Dâmbovița. De asemenea, unitatea de procesare a cărnii aparținând societății S.C. Carniprod SRL și-a reluat activitatea, în data de 14 august 2018.

Cel mai afectat județ a fost Tulcea, cu 572 de focare, dintre care cinci focare la exploatații comerciale și un focar la o exploatație de tip A, precum şi 100 de cazuri la mistreţi. Acesta a fost urmat de Ialomiţa – 125 de focare în gospodăriile populaţiei şi 38 de cazuri la mistreţi, Brăila – 124 de focare (dintre care 11 focare la exploatații comerciale) și 3 cazuri la mistreți, precum și Călăraşi – 100 de focare (dintre care un focar la o exploatație comercială) şi 26 de cazuri la mistreţi.

Alte judeţe cu zeci de focare sunt: Constanţa – 88 de focare în gospodăriile populaţiei şi patru cazuri la mistreţi; Bihor – 49 de focare în gospodăriile populaţiei şi două cazuri la mistreţi; Giurgiu – 26 de focare în gospodăria populaţiei și 12 cazuri la mistreți.

Pe lângă acestea, situaţia evoluţiei focarelor de PPA se prezenta astfel, pe judeţe: Galaţi – 16 focare în gospodăriile populaţiei şi șapte cazuri la mistreţi; Ilfov – zece focare în gospodăriile populaţiei; Teleorman – opt focare în gospodăria populației și 323 de cazuri la mistreți; Satu-Mare – opt focare în gospodăriile populaţiei şi 35 de cazuri la mistreţi; Olt – șase focare în gospodăria populației și două cazuri la misteți; Buzău – șase focare în gospodăriile populaţiei și un caz la mistreț; Maramureș – trei focare în gospodăria populației; Sălaj – cinci cazuri la mistreţi.

De asemenea, câte un focar în gospodăria populației era înregistrat în județul Vrancea, Dolj și Argeș, iar în Dâmbovița era un focar într-o exploatație de tip A. Până la această dată 8.535 de proprietari au fost despăgubiți, valoarea totală a plăților fiind de peste 251,12 milioane de lei.