IMM-urile vor beneficia de un acces mai rapid și la costuri mai mici la finanțarea prin piețele de capital, potrivit unei recente propuneri a Comisiei Europene (CE). Inițiativa se înscrie în cadrul agendei Uniunii piețelor de capital și va facilita extinderea și dezvoltarea firmelor de dimensiuni reduse.

Potrivit unei recente propuneri a Comisiei Europene (CE), „în ciuda avantajelor cotării la bursă, în UE, piețele publice pentru IMM-uri au adesea dificultăți în a atrage noi emitenți. De aceea, (…) Comisia dorește să adapteze normele UE existente privind accesul la piețele publice. Această inițiativă vine în completarea unui set cuprinzător de măsuri care au fost deja adoptate de CE după lansarea uniunii piețelor de capital cu scopul de a îmbunătăți accesul IMM-urilor la finanțare prin piețele de capital”, precizează CE, într-un comunicat. Scopul acestei măsuri este, pe de o parte, acela de a reduce formalitățile administrative pentru întreprinderile mici și mijlocii care încearcă să intre pe bursă și să emită titluri de valoare pe piețele de creștere pentru IMM-uri (o nouă categorie de locuri de tranzacționare, destinată emitenților de mici dimensiuni), iar, pe de altă parte, acela de a stimula lichiditatea acțiunilor IMM-urilor cotate la bursă. Noile norme vor introduce o abordare mai proporțională în ceea ce privește sprijinul acordat IMM-urilor care doresc să fie cotate la bursă, garantând, totodată, protecția investitorilor și integritatea pieței. Potrivit reprezentanților Executivului comunitar, noua inițiativă ar trebui să genereze „o creștere a numărului de IMM-uri ale căror acțiuni sunt cotate la bursă prin oferte publice inițiale și să permită întreprinderilor cotate pe piețele respective să atragă o gamă mai largă de investitori. O piață mai lichidă va facilita tranzacționarea acțiunilor IMM-urilor datorită numărului mare de cumpărători și vânzători, ceea ce va permite IMM-urilor să aibă mai ușor acces la finanțare. Totodată, cei care investesc în IMM-uri vor putea să își convertească mai ușor investițiile în numerar, ceea ce va contribui, în ultimă instanță, la crearea de locuri de muncă și la creștere economică în UE”.

Concret, principalele modificări propuse a fi aduse normelor privind cotarea IMM-urilor sunt legate de: adaptarea obligațiilor actuale de a ține registre cu numele persoanelor care au acces la informații ce pot influența prețul astfel încât să se evite impunerea unei sarcini administrative excesive asupra IMM-urilor, fără a se restrânge, însă, libertatea autorităților competente de a investiga cazurile de utilizare abuzivă a informațiilor privilegiate; oferirea posibilității emitenților care sunt cotați de cel puțin trei ani pe piețele de creștere pentru IMM-uri să elaboreze un prospect simplificat atunci când trec pe o piață reglementată; simplificarea condițiilor de înregistrare a locurilor de tranzacționare specializate în emiterea de obligațiuni ca piețe de creștere pentru IMM-uri. Potrivit noii definiții, în această categorie ar intra întreprinderile care emit obligațiuni a căror valoare este mai mică de 50 de milioane de euro într-o perioadă de 12 luni; stabilirea unui set comun de norme privind contractele de lichiditate pentru piețele de creștere pentru IMM-uri în toate statele membre, în paralel cu normele naționale. Normele se referă la acordurile încheiate între emitenți și intermediarii financiari (o bancă sau o societate de investiții) prin care intermediarii cumpără și vând acțiuni aparținând emitentului și în numele acestuia, sporind astfel lichiditatea acțiunilor respective. Modificările propuse a fi aduse actului delegat MiFID II urmează să fie publicate online în vederea unei consultări publice care va dura patru săptămâni, după care vor fi adoptate de către Comisie și trimise Parlamentului European și Consiliului în vederea exercitării de către acestea a dreptului de control.