Finalul de an reprezintă un moment al bilanțului, al contabilizării realizărilor și al planurilor de viitor. Conform tradiției anuale, Camera de Comerț și Industrie Bihor a întocmit „Topul firmelor” din județul Bihor, prin care acordă distincții celor mai performante companii bihorene, ca o recunoaștere simbolică a contribuției acestora la dezvoltarea economică locală.

Ajunsă la cea de-a XXIX-a ediție, binecunoscuta publicație este, totodată, un mijloc de promovare în mediile diplomatice și de afaceri, la nivel national și internațional. Clasamentul „Topul firmelor”, cel mai important şi cuprinzător clasament al comunității de afaceri, a fost realizat după o metodologie complexă, unitară, la nivelul Sistemului Camerelor de Comerț din România, în baza indicatorilor financiari ai companiilor obținuți de la Ministerul Finanțelor: cifra de afaceri netă; profitul din exploatare; rata profitului din exploatare; eficiența utilizării resurselor umane; eficiența utilizării capitalului angajat. Sursa informațiilor cu privire la companiile înregistrate în România o reprezintă datele furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului. Pentru elaborarea prezentei ediții s-au utilizat rezultatele financiare disponibile la 31 decembrie 2021.

Topurile județene sunt structurate pe şapte domenii de activitate (Cercetare-Dezvoltare și High-Tech; Industrie; Agricultură, Silvicultură și Pescuit; Construcții; Servicii; Comerț; Turism), 251 grupe (conform codului CAEN), și cinci clase de mărime.

În clasamentul „Topul firmelor” din județul Bihor pentru anul 2021, 9.632 firme au îndeplinit criteriile de eligibilitate, din 27.870 firme care au depus bilanțul contabil pentru exercițiul financiar la 31 decembrie 2021. În top 10 s-au clasat 3.463 firme, iar în Top 3 s-au clasat 1.687 firme, structurate pe domenii, grupe de activitate și clase de mărime, determinate prin ordonarea descrescătoare a punctajului. Firmele membre ale CCI Bihor, cu cotizația la zi, au primit o bonificație de 10% din total.

„Doresc să le adresez felicitări tuturor celor care au reușit să obțină rezultate deosebite în special în aceste vremuri pline de provocari și să asigur și pe această cale companiile bihorene că vom face în continuare tot ceea ce ține de organizația noastră pentru a sprijini mediul de afaceri din județ”, a transmis dl. Ioan Micula, președintele Camerei de Comerț și Industrie Bihor.

 

Topul Naţional

În „Topul Național”, întocmit de Camera de Comerț și Industrie a României, au intrat 12.740 de companii clasate pe locurile 1-10, din care: 4.495 din Industrie; 3.571 din Servicii; 2.664 din Comerț; 292 din Turism; 477 din Cercetare-dezvoltare și High tech; 641 din Agricultură, silvicultură și pescuit; 600 din Construcții. Cele 12.740 de companii însumează o cifră de afaceri de 212,14 mld. euro, un profit din exploatare de 19,57 mld. euro și un număr de salariați de 1.309.440.

Din județul Bihor, în Topul Național, au intrat, pe pozițiile 1-10, 426 firme. Cifra de afaceri totală: 16 mld. lei (aprox. 3,2 mld. euro). Profit din exploatare total: 1,3 mld. lei (0,3 mld. euro). Numar total de salariati, 24.417.  Dintre acestea, 61 de companii s-au situat pe poziția 1, cu o cifră de afaceri totalizând 6,5 mld. lei (1,3 mld. euro), un profit din exploatare total de 452 mil. lei (aprox. 91 mil. euro), cumulând 4.422 salariați.

Informații despre „Topul firmelor” pot fi accesate pe site-ul Camerei de Comerț și Industrie Bihor: www.ccibh.ro, la secțiunea Topul Firmelor. Cei care doresc să intre în posesia diplomei sunt rugați să transmită un e-mail la adresa secretariat@ccibh.ro.