Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a primit până în prezent 596 de cereri de finanţare a proiectelor de investiţii în exploataţii pomicole şi în unităţi de procesare a produselor din sectorul pomicol prin Submasurile 4.1a, respectiv 4.2a din cadrul PNDR 2014 - 2020, valoarea fondurilor solicitate fiind de 268 milioane euro.

Potrivit prevederilor legale, sprijinul financiar nerambursabil pentru exploataţiile pomicole acordat prin submasura 4.1a din PNDR 2020 poate ajunge până la 1.050.000 de euro pentru un proiect, finanţarea nerambursabilă fiind în proporţie de maximum 90%. Pentru Submăsura 4.1a - Investiţii în exploataţii pomicole numărul cererilor de finanţare depuse a ajuns la 554, valoarea fondurilor solicitate prin aceste cereri fiind de 251,1 milioane euro. În ceea ce priveşte plăţile efectuate – acestea se ridică la suma de 4,3 milioane euro. Fondurile au fost solicitate pentru finanţarea unor investiţii precum înfiinţarea de plantaţii pomicole de nuci, meri, pruni sau arbuşti fructiferi, pentru reconversia livezilor de pomi fructiferi şi pentru modernizarea exploataţiilor pomicole. Prin submăsura 4.2a - Investiţii în procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol au fost solicitate fonduri în valoare de 11,6 milioane euro, valoarea contractelor fiind de 4,2 milioane euro. Printre obiectivele proiectelor care au fost selectate pentru finanţare se numără şi construcţia unor secţii pentru depozitarea legumelor, producţia de superalimente ecologice, reabilitarea şi dotarea unor linii de procesare a fructelor.

Potrivit unei informări AFIR, pe site-ul instituţiei a fost publicată spre consultare publică, până la data de 4 decembrie 2017, Ghidul solicitantului pentru submăsura 4.1a, fiind aşteptate propuneri pentru îmbunătăţirea acestui document care stabileşte modalitatea de accesare şi de implementare a proiectelor. Propunerile venite de la potenţialii beneficiari urmează să fie analizate, astfel încât, cu sprijinul părţilor, să poată fi creat un cadru propice accesării acestor fonduri, atât de necesare dezvoltării pomiculturii. Conform datelor statistice,  AFIR a primit până în prezent 43.114 de cereri de finanţare a proiectelor de investiţii prin intermediul tuturor submăsurilor de finanţare din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020). Fermierii, procesatorii, antreprenorii şi primarii care au depus respectivele cereri de finanţare, au solicitat AFIR fonduri nerambursabile de 6,9 miliarde de euro pentru finanţarea proiectelor de investiţii, ceea ce reprezintă un procent de peste 76% din alocarea totală a PNDR 2020.  Plăţile efectuate până în prezent pentru investiţiile realizate de beneficiarii PNDR se ridică la 2,5 miliarde de euro.

Reamintim că sprijinul financiar nerambursabil pentru exploataţiile pomicole acordat prin submăsura 4.1a din PNDR 2020 poate ajunge până la 1.050.000 de euro pentru un proiect, finanţarea nerambursabilă fiind în proporţie de maximum 90%. Sunt eligibile investiţii precum înfiinţarea de plantaţii pomicole, inclusiv costurile pentru materiale de plantare, sisteme de susţinere, pregătirea solului, lucrări de plantare, sisteme de protecţie pentru grindină şi ploaie sau înfiinţarea şi modernizarea pepinierelor pentru producerea de material de înmulţire şi material de plantare fructifer, reconversia plantaţiilor existente.