Raportul istoric este un document care prezintă, în ordine cronologică, toate înregistrările şi menţiunile operate de la înfiinţarea entităţii şi până în prezent.

Entităţile înregistrate la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) au posibilitatea de a solicita instituţiei un raport istoric, document ce conţine toate înregistrările efectuate în dreptul respectivei firme. Pentru a obţine aceste detalii, în ordine cronologică şi completate la zi, reprezentanţii companiilor trebuie să achite şi o taxă. Modalităţile de a obţine raportul istoric sunt multiple, însă cea mai uzuală rămâne prezentarea la ghişeul ONRC de pe lângă Tribunal. Astfel, pentru a solicita documentul, persoana desemnată să reprezinte compania în relaţia cu instituţia va completa un formular, bifând la punctul VII.6. (pagina a doua) - raport istoric despre firmă în perioada ... (completându-se corespunzător cu perioada anume pentru care se doresc informaţii) sau opţiunea raport istoric complet - situaţie în care instituţia va furniza informaţii complete despre companie, de la momentul înfiinţării acesteia şi până în prezent. Odată completat, formularul se depune la ghişeu, împreună cu dovada achitării taxei legale pentru eliberarea documentului. Concret, tariful perceput de Registrul Comerţului în acest caz este de 250 de lei pentru o firmă, iar pentru eliberarea mai rapidă a documentului (adică în maximum cinci zile) se aplică un tarif suplimentar de 30% (75 de lei), rezultând un total de 325 lei, taxă care poate fi achitată în numerar sau cu card bancar direct la casieriile Oficiului, respectiv cu mandat poştal sau ordin de plată.

Totodată, profesioniştii pot solicita eliberarea raportului istoric şi prin poştă, dar în această situaţie ONRC va percepe un nou tarif suplimentar, de 7,74 lei, plata urmând a se face prin ordin de plată. În acelaşi timp, există şi alte modalităţi de acces la astfel de informaţii, după cum urmează: prin e-mail, la adresa onrc@onrc.ro (plata se face prin ordin de plată sau la ghişeu) sau   prin fax, la nr. +40213160829 (plata se face prin ordin de plată sau la ghişeu). De asemenea, companiile au la dispoziţie varianta solicitării şi obţinerii online a documentului amintit prin portalul ONRC, situaţie în care este necesară utilizarea unei semnături electronice. În acest caz, plata tarifului se face prin card bancar sau ordin de plată. Trebuie precizat că documentul poate fi obţinut, totodată, prin accesarea serviciului InfoCert - serviciu electronic ce a fost lansat cu scopul de a creşte gradul de operativitate în relaţia cu beneficiarii serviciilor Oficiului (cetăţeni, mediu de afaceri, administraţie publică, alte entităţi), prin furnizarea de documente cu semnătură electronică, în mod automat, fără intervenţia operatorului de date şi fără a fi necesară semnătură electronică din partea solicitantului, 24 de ore din 24, şapte zile din şapte. Pentru a utiliza serviciul InfoCert, companiile trebuie să se înregistreze cu user şi parola la această adresă, după care să îşi dea acordul cu privire la termenii şi condiţiile de utilizarea a serviciului. Pasul următor îl reprezintă completarea profilului de utilizator cu numărul de ordine de la Registrul Comerţului şi codul unic de identificare (CUI). Odată parcurse aceste etape, firmele pot merge mai departe pentru a obţine certificatele constatoare. Pentru documentele solicitate, plata se efectuează electronic, prin utilizarea unui card bancar, iar la final solicitanţii vor primi o factură electronică.