Modul de raportare contabilă pentru anul acesta este inclus într-un Proiect de Ordin al MFP pentru aprobarea Sistemului de raportare contabilă la 30 iunie 2017 a operatorilor economici, precum și pentru reglementarea unor aspecte contabile, document aflat în dezbatere publică, pe site-ul instituției.

Operatorii economici care în exercițiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri de peste 220.000 de lei vor trebui să depună la unitățile teritoriale ale MFP, până cel târziu pe 16 august 2017, raportările contabile la 30 iunie 2017. Potrivit prevederilor din Legea contabilității, MFP poate solicita întocmirea de raportări contabile, de către persoanele prevăzute de lege, și la alte perioade decât anual, în cadrul exercițiului financiar. Totodată, în document se arată că acest sistem de raportare nu implică inventarierea obligatorie și evaluarea tuturor elementelor din bilanț. În acest moment, în funcție de anumite criterii, o companie poate fi considerată microentitate, entitate mică, entitate mijlocie sau entitate mare, încadrarea realizându-se pe baza indicatorilor cifră de afaceri, total active și număr mediu de salariați. Astfel, microentitățile sunt considerate societățile care la data bilanțului nu depășesc limitele a cel puțin două dintre criteriile următoare: totalul activelor: 1,5 milioane de lei (echivalentul a 338.310 euro); cifra de afaceri netă: 3 milioane de lei (echivalentul a 676.620 de euro); numărul mediu de salariați în cursul exercițiului financiar: zece. Referitor la entitățile mici, Ordinul MFP nr. 1.802/2014 stabilește că acestea sunt entitățile care la data bilanțului nu se încadrează în categoria microentităților și care nu depășesc limitele a cel puțin două dintre următoarele criterii: totalul activelor: 17,5 milioane de lei (echivalentul a 3.946.953 de euro); cifra de afaceri netă: 35 de milioane de lei (echivalentul a 7.893.906 euro); numărul mediu de salariați în cursul exercițiului financiar: 50. În fine, entitățile mijlocii și mari sunt cele care la data bilanțului depășesc limitele a minimum două dintre criteriile următoare: totalul activelor: 17,5 milioane de lei (echivalentul a 3.946.953 de euro); cifra de afaceri netă: 35 de milioane de lei (echivalentul a 7.893.906 euro); numărul mediu de salariați în cursul exercițiului financiar: 50. De precizat că nu vor avea obligația să depună raportările contabile operatorii economici care: nu au desfăşurat activitate de la data înfiinţării până la 30 iunie 2017; s-au aflat în inactivitate temporară pe tot parcursul semestrul I al anului în curs; s-au înființat pe parcursul anului 2017; se află în curs de lichidare.

Raportările contabile pentru prima jumătate de an se vor depune la unitățile teritoriale ale MFP, în format hârtie și în format electronic, la registratura unităților teritoriale ale Ministerului Finanțelor sau la oficiile poștale, prin scrisori cu valoare declarată. De asemenea, raportările pot fi depuse şi online, pe portalul www.e-guvernare.ro, având atașată o semnătură electronică extinsă. Formatul electronic al raportărilor contabile depuse pe internet sau la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice constă într-un fişier PDF la care este ataşat un fişier xml. Trebuie precizat că firmele care nu respectă termenul-limită de depunere riscă: de la 300 la 1.000 de lei - dacă perioada de întârziere este cuprinsă între una şi 15 zile lucrătoare; de la 1.000 la 3.000 de lei - dacă perioada de întârziere este cuprinsă între 16 şi 30 de zile lucrătoare; de la 1.500 la 4.500 de lei - dacă perioada de întârziere depăşeşte 30 de zile lucrătoare.