Potrivit OUG nr. 193/2002, modificata de Legea 191/2018, refuzul de a accepta ca mijloc de plată cardurile de debit şi cardurile de credit constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 7.500 lei.

Persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi cu ridicata, prestări de servicii, care realizează anual o cifra de afaceri mai mare de 50.000 euro în echivalent lei, au obligaţia să accepte ca mijloc de plată şi cardurile de debit, şi cardurile de credit prin intermediul unui terminal POS şi/sau al altor soluţii moderne de acceptare. Anterior modificărilor introduse prin Legea 191/2018, plafonul era de 10.000 de euro şi erau vizate doar persoanele juridice care desfăşurau activităţi de comerţ cu amănuntul, nu şi prestatorii de servicii. Persoanele juridice pot oferi serviciul de avans în numerar la terminalele de plată în baza contractelor încheiate cu instituţiile acceptante şi pot acorda avansuri în numerar, de până la suma de 200 lei. Potrivit perevederilor legale, instituţie acceptantă reprezintă instituţie de credit sau o instituţie financiară nebancară care oferă comercianţilor acceptanţi servicii de acceptare la plată a cardurilor şi/sau a instrumentelor de plată de tip monedă electronică, în baza unui contract încheiat în prealabil între aceasta şi comerciantul acceptant, precum şi servicii de eliberare de numerar la ghişeele sale şi în reţeaua proprie de terminale ale deţinătorilor. În cazul instrumentelor de plată electronică de tipul cardului, instituţia acceptantă poate fi şi emitentul instrumentului de plată.  Informaţiile privind serviciul de acordare a avansurilor în numerar şi a costurilor serviciului se afişează la loc vizibil. Avansul acordat se evidenţiază distinct pe chitanţa emisă de terminalul de plată. Tranzacţiile privind avansul în numerar se asimilează retragerilor de numerar de la bancomate, iar comisioanele aferente tranzacţiilor se stabilesc conform contractelor în vigoare între părţi. Totodată, comercianţii pot percepe de la titularul cardului un comision care nu poate depăşi 1% din valoarea avansului acordat. Instituţiile acceptante de carduri au obligaţia de a instala terminale de plată în termen de maximum 30 de zile de la data solicitării, cheltuielile cu achiziţionarea şi instalarea terminalelor de plată fiind suportate de către instituţiile acceptante. Reamintim că faptele care constituie contravenţie, precum şi sancţiunile care se aplică acestora sunt prevăzute la articolul 3 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 193/2002.

O ultimă precizare: Legea nr. 191/2018 pentru modificarea OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată a fost publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 642/24 iulie 2018.