Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a publicat pe site-ul instituției, pentru dezbatere publică, un Proiect de ordin pentru aprobarea Sistemului de raportare contabilă la 30 iunie 2018 a operatorilor economici.

Inițiatorii propun, în Referatul de aprobare a actului normativ, ca sistemul de raportare contabilă la 30 iunie 2018 să se aplice operatorilor economici care în exercițiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri mai mare de 220.000 lei. „Astfel, proiectul de ordin este structurat astfel încât să rezulte care este conținutul de informații al formularelor de raportare contabilă la data de 30 iunie 2018 întocmite de entități în funcție de reglementările contabile aplicabile. Menționăm că pentru indicatorii din raportările contabile la 30 iunie nu se aplică unele reguli contabile, cum sunt inventarierea obligatorie și evaluarea tuturor elementelor bilanțiere, iar nivelul de detaliere a informațiilor prezentate este mai redus, prin comparație cu situațiile financiare anuale. Întrucât datele cuprinse în raportările contabile la 30 iunie sunt destinate, în principal, instituțiilor statului, informațiile propuse a se raporta conform prezentului proiect de ordin au fost stabilite în urma consultării instituțiilor care utilizează baza de date a MFP. Față de raportarea contabilă de la 30 iunie 2017, cea care se va întocmi de operatorii economici la data de 30 iunie 2018 cuprinde două informații suplimentare, respectiv impozitul specific unor activități și dividendele distribuite acționarilor în perioada de raportare”, se menționează în referat.

Prin Proiectul de ordin se propune, de asemenea, modificarea și completarea Reglementărilor contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.802/2014, cu modificările și completările ulterioare, a Reglementărilor contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 2.844/2016, cu modificările și completările ulterioare, respectiv a Reglementărilor contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 3.103/2017, cu completările ulterioare.

Astfel, MFP propune introducerea în planul de conturi cuprins în reglementările contabile menționate mai sus a unor conturi distincte în care să se evidențieze impozitul specific unor activități, prevăzut de Legea nr. 170/2016 . Conform referatului de aprobare, „în mod corespunzător, acest impozit se prezintă distinct în raportările contabile întocmite de operatorii economici la 30 iunie 2018, prin intermediul formularului Contul de profit și pierdere (cod 20), Situația veniturilor și cheltuielilor (cod 20) sau Date informative (cod 30), conform prevederilor sistemului de raportare cuprins în Anexa la proiectul de ordin”. Totodată, prin proiectul de ordin, MFP propune reformularea unor prevederi cuprinse în Reglementările contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 2.844/2016, cu modificările și completările ulterioare, prin trimitere la prevederile IFRS-urilor. Proiect de ordin pentru aprobarea Sistemului de raportare contabilă la 30 iunie 2018 a operatorilor economici, precum și pentru modificarea și completarea unor reglementări contabile, Referatul de aprobare și anexa pot fi consultate pe site-ul MFP, la secțiunea Transparență decizională.