Agenția Națională a Zonei Montane (ANZM) a creat platforma www.produsmontan.ro dedicată producătorilor care au obținut dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultative "produs montan", în vederea promovării produselor montane.

Producătorii, cultivatorii, apicultorii care îşi desfăşoară activitatea de producţie în zona montană îşi pot promova produsele alimentare inscripționând pe etichetă „produs montan”, produse ce trebuie să respecte normele sanitar veterinare şi pot fi uşor recunoscute de consumator. Prin ainițiativa creării platformei www.produsmontan.ro , Agenția Națională a Zonei Montane (ANZM) dorește să informeze consumatorii din România că, pe lângă produsele certificate pe schemele de calitate, cum ar fi: produs tradițional, ecologic, DOP, IGP, STG, există și produsele montane. Mențiunea de calitate „produs montan” are recunoaștere la nivel european și vine atât în sprijinul producătorilor, pentru a-i ajuta să comunice pe piață caracteristicile și proprietățile, care oferă valoare adăugată propriilor produse agricole, cât și în sprijinul consumatorilor, pentru a le facilita identificarea produselor de calitate. În România, autoritatea competentă cu verificarea datelor cuprinse în caietul de sarcini în vederea acordării dreptului de utilizare a mențiunii de calitate facultative „produs montan” este Agenția Națională a Zonei Montane din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Cumpărătorul trebuie să aibă siguranța că atunci când ia de pe raft un produs cu logo-ul produs montan, acesta este într-adevar un produs făcut la munte, din materie primă din zona montană. Un produs montan va fi privit de către cumpărător ca un produs de calitate superioară, cu o origine recunoscută, obținut dintr-o zonă cu un grad redus de poluare. Site-ul www.produsmontan.ro are o structură simplă, astfel încât producătorii să fie identificați ușor. Prin urmare, pe prima pagină sunt prezentate categoriile de produse și, cu un singur click, vor fi redați toți producătorii din categoria respectivă. De asemenea, există opțiunea de a căuta un producător după județul de proveniență, fiecare dintre producători având afișate datele de contact. Astfel, consumatorii au posibilitatea să contacteze direct producătorii pentru a achiziționa produsele de care sunt interesați. Potrivit MADR, până în prezent, există un număr de 165 de producători care dețin dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultative "produs montan" pentru 579 de produse montane. Aceste date se regăsesc și în Registrul Național al Produselor Montane. Producătorii sunt înregistrați pe site-ul www.produsmontan.ro de către reprezentanții agenției după primirea Deciziei de acordare a dreptului de utilizare a mențiunii de calitate facultative “produs montan”.

Reamintim că MADR, prin AFIR, a mai creat o platformă, sub forma unei aplicații denumită CPAC - Catalogul Produselor Alimentare Certificate, care conduce direct la producătorii autentici din România, fie că sunt montani, tradiționali sau certificați pe o altă schema de calitate. Prin intermediul acestei aplicații, cei interesați pot avea acces la toate produsele din România atestate printr-o schema de calitate, vizualizarea pe harta GPS a tuturor producătorilor de produse alimentare atestate cu posibilitate de accesare si contact direct din aplicație, precum și posibilitatea de citire QR Code de pe orice etichetă pentru aflarea detaliilor despre produse.