Procesul de instalare a tânărului fermier presupune mai multe etape care trebuie respectate, aşa cum prevăd condiţiile de eligibilitate necesare obţinerii finanţării.

Reamintim că alocarea financiară publică a submăsurii aferentă sesiunii continue de depunere, criteriile de selecţie, punctajele de selecţie, criteriile de departajare şi pragul minim sunt realizate la iniţiativa PNDR cu consultarea prelabilă a Comitetului de Monitorizare. Pentru fiecare sesiune continuă de depunere se face un anunţ de lansare a licitaţiei în care sunt prezentate alocarea sesiunii, intervalul continuu de depunere a proiectelor, pragul minim şi pragurile de calitate lunare. La depunerea proiectului, solicitanţii trrebuie să completeze obligatoriu în Cererea de finanţare câmpul aferent punctajului estimativ (evaluare/ pre-scoring). Depunerea şi evaluarea proiectelor se realizează lunar doar pentru proiectele ce au punctajul estimat (evaluare-prescoring) mai mare sau egal cu pragul de calitate aferent lunii respective. Depunerea continuă a proiectelor în cadrul sesiunii aferente submăsurii/componentei (alocare distinctă) se opreşte înainte de termenul limită prevăzut în nota de lansare, atunci când valoarea publică totală a proiectelor depuse, având un punctaj estimat (evaluare/ prescoring) mai mare sau egal cu pragul de calitate aferent lunii respective, excluzând valoarea publică totală a proiectelor retrase, ajunge la 200% din nivelul alocării sesiunii aferente submăsurii/componentei (alocare distinctă), cu excepţia primelor 5 zile calendaristice din fiecare etapă de depunere stabilită când oprirea depunerilor de proiecte nu este condiţionata de atingerea plafonului de 200% din nivelul alocării sesiunii. Proiectele al caror punctaj estimat de solicitanţiscade în urma evaluării AFIR sub pragul de calitate corespunzător lunii respective şi proiectele încadrate greşit din punct de vedere al alocării financiare aferente unei măsuri/submăsuri/ componente (alocare distinctă), vor fi declarate neconforme.

Selecţia proiectelor eligibile se face în ordinea descrescătoare a punctajului de selecţie în cadrul alocării disponibile pentru selecţia lunară care reprezintă diferenţa dintre alocarea sesiunii şi valoarea publică totală a proiectelor selectate prin rapoartele de selecţie/contestaţii lunare/anterioare, valoarea publică totală a contestaţiilor depuse aferente rapoartelor de selectie lunare/publicate, după caz.

În cazul proiectelor cu acelaşi punctaj, departajarea acestora se face în ordinea următoarelor priorităţi: nivelul de calificare în domeniul agricol; sectorul prioritar. În cazul în care există proiecte cu acelaşi punctaj şi aceleaşi priorităţi, departajarea se va face în ordine descrescătoare a dimensiunii economice a exploataţiei agricole exprimate prin standard output. După publicarea raportului de selecţie lunar pe pagina de internet AFIR, solicitanţii au la dispoziţie 5 zile lucrătoare pentru a depune on-line contestaţii cu privire la rezultatul selecţiei.

Ca urmare publicarii raportului de contestaţii lunar, există posibilitatea întocmirii unui Raport de selecţie aferent etapei pentru care au fost finalizate contestaţiile, după caz, conform Regulamentului de organizare şi funcţionare a procesului de selecţie şi al procesului de verificare a contestaţiilor pentru proiectele aferente măsurilor din PNDR 2014-2020, aprobat, în vigoare la data lansării sesiunii de depunere proiecte. De precizat că solicitanţii vor putea retrage şi redepune proiectul o singură dată în cadrul sesiunii continue de depunere. De asemenea, solicitanţii care au fost declaraţi neconformi vor putea să redepună proiectul o singură dată în cadrul sesiunii continue de depunere.