Potrivit prevederilor legale în vigoare, Ajutoarele naționale tranzitorii sunt achitate fermierilor din bugetul de stat aprobat pentru acest an.

Potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern, Ministerul Agriculturii are alocate sumele pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii din sectorul vegetal, aferente anului de cerere 2019. Concret, se aprobă plafoanele maxime ale ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil - ANT 1, precum şi pentru culturile de: in pentru fibră - ANT 2, cânepă pentru fibră - ANT 3, tutun - ANT 4, hamei - ANT 5 şi sfeclă de zahăr - ANT 6, pentru anul de cerere 2019, în limita sumei de 97.253,350 mii euro, în echivalent 461.914,511 mii lei, sumă care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat MADR pe anul 2020, şi care se distribuie astfel: 93.831,650 mii euro pentru culturile amplasate pe teren arabil; 6,050 mii euro pentru in pentru fibră şi cânepă pentru fibră; 1.656,200 mii euro pentru tutun; 92,400 mii euro pentru hamei; 1.667,050 mii euro pentru sfeclă de zahăr. Culturile amplasate pe teren arabil sunt: cereale pentru boabe, de exemplu, dar fără a se limita la acestea: grâu, secară, orz, orzoaică, porumb boabe, sorg, orez; leguminoase pentru boabe, de exemplu, dar fără a se limita la acestea: mazăre, fasole; rădăcinoase, de exemplu, dar fără a se limita la acestea: cartofi, sfeclă de zahăr, rădăcinoase furajere; plante industriale, din care: plante textile: in pentru fibră, cânepă pentru fibră; plante uleioase: floarea-soarelui, rapiţă, soia boabe, in pentru ulei; alte plante industriale, de exemplu: tutun, plante medicinale şi aromatice; legume, de exemplu, dar fără a se limita la acestea: tomate, ceapă, usturoi, varză albă, ardei, pepeni verzi şi galbeni; furaje verzi în teren arabil, de exemplu, dar fără a se limita la acestea: furaje verzi anuale, furaje verzi perene, de exemplu lucernă, trifoi; căpşuni; loturi semincere; culturi amplasate pe teren arabil în sere şi solare, inclusiv culturi pe teren arabil necuprinse la punctele de mai sus. Cuantumul per hectar al ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal se calculează de către APIA, prin raportarea sumelor prevăzute mai sus la suprafeţele eligibile corespunzătoare ANT 1-6, iar plăţile pentru ANT se fac în lei, la cursul de schimb de 4,7496 lei pentru un euro, stabilit de BCE la data de 30 septembrie 2019. Proiectul de hotărâre va fi supus aprobării Guvernului.

În ceea ce privește cuantumul Ajutorul Național Tranzitoriu sectorul zootehnie, Ministerul Agriculturii a publicat la data de 8 ianuarie 2020, un Proiect de Hotărâre de Guvern care stabilește sumele alocate pentru plata ajutorului național tranzitoriu de care beneficiază crescătorii de animale din România. Potrivit proiectului, se aprobă plafoanele aferente plăţilor pentru ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, pentru anul de cerere 2019, în limita sumei de 148.979,050 mii euro, în echivalent 707.590,895 mii lei, sumă care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2020, şi care se distribuie după cum urmează: 20.376,400 mii euro - pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte; 85.631,700 mii euro - pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne; 42.970,950 mii euro - pentru schema cuplată de producţie, speciile ovine/caprine. Cuantumul per unitatea de măsură al ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic se calculează de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, iar plăţile pentru ajutoarele naţionale tranzitorii se fac în lei, la cursul de schimb de 4,7496 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2019 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 329 din 1 octombrie 2019. De precizat și aici că ANTZ aferent anului 2019 este achitat din bugetul de stat aprobat pentru acest an.