Din această tomană, Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare Agricolă (SCDA) Oradea a cultivat pe aproximativ 300 de hectare grâu "Crişana", soi creat de S.C.D.A. Oradea, ceea ce va duce la producerea, în vara anului viitor, a peste 1000 tone sămânţă pentru cultivarea a circa 4000 hectare cu grâu de o calitate deosebită. În România şi în zona noastră, cererea de grâu este mare şi constantă, dar în ultimii ani procesatorii nu acceptă decât grâu de foarte bună calitate, motiv pentru care se importă cantităţi uriaşe de grâu de calitate, în timp ce aceleaşi cantităţi produse în ţară, dar de slabă calitate, rămân pe stoc sau iau destinaţie furajeră. Rezultatele cercetărilor desfăşurate pe parcursul multor ani au demonstrat că soiurile recent omologate în România nu sunt cu nimic mai prejos decât cele din ţările vecine sau mai îndepărtate. Noi suntem deficitari însă la capitolul tehnologie. În acest an agricol, S.C.D.A. Oradea a beneficiat, ca rezultat al unei fructuoase colaborări cu S.C. Bizoofruct S.A. Biharia, de testarea pentru prima dată, în condiţii de producţie, a recentului soi de grâu Crişana, soi creat la S.C.D.A. Oradea şi omologat în anul 2005. Competenţa profesională incontestabilă a dr. ing. Petru Sim cel care a verificat, în condiţii de agrotehnică intensivă, mai multe soiuri de grâu, se constituie ca girant al demonstrării posibilităţii realizate şi la noi de producţii de grâu foarte mari şi de calitate excepţională. În condiţiile climatice inconstante şi mai puţin propice culturii grâului, anul acesta, producţiile realizate pe câte un hectar din fiecare cele 17 soiuri româneşti şi străine au fost cuprinse între 5189 kg/ha şi 7150 kg/ha. Soiul Crişana a realizat 6165 kg/ha la umiditate STAS, dar recolta a fost şi de calitate superioară, respectiv 31% gluten umed şi 14,2% proteină brută (analize pe şrot). Când analizele s-au făcut pe făină, procentul mediu de gluten umed la soiul Crişana a fost de 36,7%, întinderea glutenului doar 3,5 mm, glutenul uscat 13,1%, iar indicele de cădere 368. De menţionat că analizele de calitate s-au efectuat în paralel în ţară şi la Budapesta. Demn de subliniat este faptul că, în grupa soiurilor cu o calitate excepţională (peste 30% gluten umed) soiul Crişana a fost cel mai productiv. La calitate a fost depăşit doar de trei soiuri, cu 1 - 2% gluten umed în plus, dar acestea au avut o producţie cu 400 - 800 kg/ha mai puţin. Alte trei soiuri au realizat producţii semnificativ mai mari decât Crişana (300 - 900 kg/ha), dar conţinutul de gluten umed abia a trecut de 27% la aceste soiuri. Rezultatele obţinute în reţeaua Institutului de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor, rezultatele experimentale şi cele obţinute în loturile demonstrative de la Biharia, Cheşa, Batăr şi Talpoş ne-au determinat să nu comercializăm încă din această toamnă seminţe din acest soi, ci să continuăm programul de înmulţire rapidă, astfel că am semănat, la S.C.D.A. Oradea, aproximativ 300 de hectare, ca loturi semincere din verigile biologice sămânţa autorului, Prebază I, Prebază II şi Bază. Estimăm, pentru vara viitoare, obţinerea a peste 1.000 tone sămânţă destinată semănatului pe circa 4.000 ha în Bihor şi celelalte judeţe din vestul României.