Una dintre importantele companii de industrializarea cărnii din judeţul nostru a ajuns în blocaj financiar, fiind nevoită să declare faliment, intrând în procedurile de lichidare judiciară.

"În incapacitate de plată, cu datorii la principalii furnizori de utilităţi (apă, canalizare, electricitate, evacuarea şi neutralizarea deşeurilor, inclusiv a celor de origine animală), s-au reziliat contractele de furnizare a acestor utilităţi. Totodată, se arată în comunicatul DSVSA Bihor, necolaborarea cu autoritatea veterinară sau cu autorităţile locale în lichidarea stocurilor companiei, s-a ajuns ca, în momentul decuplării de la sursa de apă şi electricitate, în această unitate (S.C. Karpat Carne Aleşd) să fie stocate peste 33 de tone de carne şi alte produse alimentare."
În câteva zile de la întreruperea furnizării energiei electrice produsele alimentare au început să se altereze, întreaga unitate transformându-se într-un "rezervor" de mirosuri pestilenţioase, într-un focar de infecţie. "Sustragerea acestor produse sau comercializarea lor ar fi dus la îmbolnăvirea unui număr însemnat de consumatori. La acest pericol se poate adăuga şi posibilul dezastru ecologic pentru oraşul Aleşd, generat de mirosuri insuportabile, de insecte, de rozătoare, plus imposibilitatea efectuării unor igienizări şi dezinfecţii corespunzătoare în cadrul unităţii, datorită lipsei sursei de apă" - a detaliat dl dr. Mircea Gelu Budău, director coordonator al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor.
Faţă de situaţia existentă şi descoperită la timp de către DSVSA Bihor, s-au declanşat operaţiuni în forţă, cu sprijinul Primăriei Aleşd. Astfel, marţi şi miercuri (26-27 mai a.c.) această "bombă ecologică" a fost dezamorsată. Întreaga cantitate de 33 de tone carne şi alte produse alterate a fost confiscată şi transportată, spre neutralizare, la S.C. Protan Suplacu de Barcău. S-a procedat, totodată, la igienizarea şi dezinfectarea zonei. "Costurile operaţiunii de neutralizare au fost de 0,21 euro/kg de produse transportate la Protan, plus cheltuieli de igienizare şi dezinfectare, ele fiind suportate de Primăria Aleşd, urmând să se recupereze suma pe cale judecătoarească", a mai spus dl Mircea Gelu Budău.