Potrivit prevederilor legislaţiei europene în vigoare, responsabilitatea organizării şi funcţionării centrelor de sacrificare a mieilor cade în sarcina consiliilor locale, primăriilor, respectiv întreprinzători privaţi.
În acest context, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor, în calitate de autoritate competentă locală a informat din timp atât Instituţia prefectului (prin adresa 1.282 din 11.02.2008), cât şi Consiliile locale şi Primăriile (prin Adresa 1.542 din 15.02.2008), asupra responsabilităţilor ce le revin şi condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească punctele de sacrificare a mieilor pentru a putea fi autorizate. "În cazul în care vor fi solicitări (până în prezent nu există nici o solicitare în acest sens), Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, va analiza fiecare locaţie, oferind consultanţă gratuită pentru amenajarea acestor puncte. Totodată, DSVSA Bihor va asigura, la punctele autorizate, supravegherea sanitară veterinară pe toată perioada funcţionării"- ne-a declarat dl. dr. Szalo Mureşan Dumitru, şef Serviciu Igienă şi Sănătate Publică Veterinară.
La momentul de faţă, se preconizează autorizarea acestor puncte pe o perioadă de 10 zile pentru fiecare Sărbătoare Pascală în parte, perioada exactă urmând să fie stabilită la nivel naţional de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Locaţiile în care se vor sacrifica miei va depinde de solicitarea operatorilor şi de gradul de asigurare a condiţiilor prevăzute de legislaţia în vigoare. Prin tradiţie în judeţul Bihor au corespuns şi au fost autorizate anual: un punct de sacrificare în Oradea (Piaţa Ioşia) şi un punct de sacrificare în Beiuş. În ceea ce priveşte numărul de măcelari, trebuie spus că acesta este variabil de la an la an, anul trecut fiind înregistraţi 70 măcelari, din care, cu activitate zilnică, circa 30 - 35. Selecţia lor se va face, şi în acest an, pe baza analizelor medicale, a experienţei de lucru şi a igienei personale. Potrivit DSVSA Bihor, toţi măcelarii vor fi înregistraţi individual, şi controlaţi zilnic înainte de începerea activităţii. Cât priveşte amenzile contravenţionale pentru nerespectarea legii, precizăm că acestea sunt prevăzute în HG 984/2005 modificată, şi pornesc de la 300 lei pentru abateri privind bunăstarea animalelor, până la 10.000 lei - pentru abateri ce cauzează toxiinfecţii alimentare.