Antreprenorii se vor putea înscrie la Acțiunea 4.1.1-POC „originală” începând cu data de 16 august 2022, noua schemă asemănătoare, 4.1.1-POC bis urmând să fie deschisă, probabil, la jumătatea lunii septembrie a.c.

Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii din domenii ca industria alimentară, patiseria, panificația, construcțiile, confecții metalice, fabricarea de ferestre termopan, se vor putea înscrie în anul 2022 la o nouă schemă de ajutoare de stat de câte 50.000-500.000 de euro, finanțată din fonduri europene, denumită „Acțiunea 4.1.1-POC bis”, conform unui proiect de ordonanță de urgență. Astfel, cei care nu reușesc să obțină un punctaj mare în august, la 4.1.1-POC, vor putea să depună proiectul o lună mai târziu, la 4.1.1-POC bis, dacă au cod CAEN eligibil și la această a doua variantă de schemă de granturi. Bugetul pregătit pentru 4.1.1-POC bis este de circa 360 milioane de euro cu tot cu mecanismul de supracontractare, fiind eligibile în continuare o serie întreagă de coduri CAEN care se regăsesc și în schema originală 4.1.1-POC: industria alimentară, panificație, patiserie, construcții, fabricare de materiale de construcții, echipamente etc. Astfel, aceste firme vor avea șanse mai mari la finanțările de câte 50.000-500.000 de euro, comparativ cu IMM-urile din HoReCa sau transporturi, de exemplu. MIPE estimează că vor fi finanțați 1.000 de beneficiari prin noua schemă de ajutor de stat. Ca valoare, ajutoarele de stat 4.1.1-POC bis vor fi tot de câte 50.000-500.000 euro, dar nu mai mult de 5 ori cifra de afaceri pe anul 2019. Antreprenorii vor trebui să participe și ei la cheltuielile eligibile cu aport propriu cu valori minime între 25% și 75%, în funcție de dimensiunea firmelor și de locul de implementare a investițiilor. Înscrierile se vor face tot prin portalul de granturi IMM Recover, iar firmele selectate la finanțare vor trebuie să-și mute apoi proiectele „câștigătoare” pe platforma de fonduri UE MySMIS2014. Beneficiarii selectați la noua măsură de ajutare de stat vor încheia contractele de finanțare până la finalul anului 2022, iar fondurile le vor fi plătite în anul 2023. Între timp, proiectul de OUG are nevoie de aprobare în Guvern și publicare în Monitorul Oficial.

Firmele solicitante trebuie să îndeplinească o serie de condiții, cumulativ, printre care: au înregistrat profit operațional din activitatea curentă, respectiv din activitatea de exploatare în exercițiul financiar 2019; sunt înființați până la data de 31 decembrie 2018 inclusiv; se angajează să asigure sustenabilitatea proiectului, respectiv să asigure desfășurarea activității operaționale/curente pentru o perioadă de minimum 3 ani după expirarea duratei de implementare a proiectului; nu sunt considerate întreprinderi în dificultate în anul 2019, în conformitate cu prevederile art. 2, punctul 18 din Regulamentul (UE) nr. 651/2014; nu au mai beneficiat de sprijin financiar din fonduri publice, inclusiv fonduri europene, în ultimii 5 ani pentru aceleași activități (costuri eligibile) sau nu derulează proiecte finanțate în prezent, parțial sau în totalitate, din alte surse publice, pentru aceleași activități; minim 20% din valoarea proiectului reprezintă investiții care atestă caracterul verde în conformitate cu prevederile anexei nr.1 la  Regulamentul delegat  (UE) 2021/2139. Lista codurilor CAEN eligibile este prevăzută în anexa 3 la proiectul de OUG.