În prezent, există mai multe programe majore prin care firmele și PFA-urile pot obține bani de la stat pentru afacerile lor. 

Programele aflate în derulare în prezent sunt următoarele: înscrieri deschise pentru dezvoltarea fermelor mici, cu un sprijin de 15.000 de euro pentru dezvoltarea micilor ferme (6.3), şi care este deschis pentru firme și pentru PFA/II/IF, cu termen limită marţi, 26 noiembrie 2021; Programul IMM Invest  continuă până la finalul anului 2021, la fel şi subprogramul Agro IMM Invest. Reamintim că Programul IMM Invest are ca obiectiv acordarea de facilități de garantare de către stat pentru creditele acordate IMM-urilor de către bănci. Totodată, Agro IMM Invest, ca subprogram al IMM Invest, are ca obiectiv acordarea de facilități de garantare de către stat pentru creditele acordate IMM-urilor din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar de către bănci. Pentru granturile din domeniul HoReCa, acum se evaluează dosarele și plățile vor începe curând. Înscrierile pentru granturile pentru domeniul HoReCa s-au derulat deja, iar, în prezent, dosarele depuse de persoanele juridice și persoanele fizice care au cerut bani de la stat pentru a acoperi 20% din pierderile suferite în 2020 din cauza pandemiei de coronavirus sunt în proces de evaluare. Urmează încheierea contractelor de finanțare și plata banilor, etapă care ar trebui să înceapă în perioada asta.

Totodată, urmează o nouă sesiune de înscrieri pentru microgranturi. Măsura 1 din cadrul OUG 130/2020 va fi reactivată de Ministerul Economiei. Mai exact, IMM-urile (inclusiv PFA-urile, II-urile și IF-urile) și anumiți profesioniști vor putea cere, în perioada 25 octombrie - 23 noiembrie 2021, microgranturi în cuantum fix de 2.000 de euro, bani care vor putea fi folosiți, în esență, pentru stocuri, echipamente, datorii și chirii. Pe final de toamnă, autoritățile vor deschide înscrierile pentru submăsurile 6.2 și 6.4, din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (vor viza, de asemenea, PFA-urile, II-urile, IF-urile și firmele). În primul caz, se va acorda un sprijin pentru înființarea de noi activități neagricole în zonele rurale - 50.000 de euro sau, în cazul activităților de producție - 70.000 de euro. Înscrierile urmează să se desfășoare între 29 octombrie 2021 și 31 ianuarie 2022. În al doilea caz, se va da un sprijin pentru investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole în zonele rurale - până la 200.000 de euro, înscrierile fiind stabilite pentru intervalul 2 noiembrie 2021 - 1 februarie 2022. De asemenea, în perioada 25 octombrie 2021 - 25 ianuarie 2022, fermierii organizați ca PFA-uri și firme vor putea cere finanțări nerambursabile de până la 1,5 milioane de euro pentru dezvoltarea afacerilor. Submăsura vizează mai multe tipuri de cheltuieli pentru care se vor putea cere bani, printre care se numără construcția, extinderea, modernizarea și dotarea construcțiilor destinate condiționării și procesării din cadrul fermei, amenajarea și dotarea spațiilor de desfacere și comercializare ori înființarea unui site.