Examenul trichineloscopic, prin circumscripţiile sanitar-veterinare
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor recomandă: după sacrificarea porcilor din gospodăriile proprii, nu trebuie consumată carnea sau folosită pentru obţinerea unor preparate, înainte de efectuarea examenului trichineloscopic al cărnii respective.
Prin examenul trichineloscopic se poate şti dacă este sau nu infestată carnea cu parazitul Trichinella spiralis, parazit care duce la îmbolnăvirea gravă a celor care consumă o astfel de carne infestată cu acest parazit deosebit de periculos şi cu efecte îndelungate pentru sănătatea omului. "Insist asupra acestui aspect, a accentuat dl. dr. Petru Gruia, director executiv al DSVSA Bihor, deoarece există, din păcate, tendinţa celui care sacrifică porcul să nu facă analiza cărnii, expunând astfel familia, pe toţi cei care consumă carne de porc, potenţialului risc de îmbolnăvire cu parazitul Trichinella spiralis. În ultimul timp s-au înregistrat mai multe cazuri de îmbolnăvire, iar în perioada ce urmează, premergătoare Crăciunului, începe sezonul sacrificării porcilor, crescând şi riscurile de îmbolnăvire, în cazul în care carnea de porc este infestată cu parazitul Trichinella spiralis."
Cât priveşte efectuarea examenului trichineloscopic al cărnii de porc, operaţiunea respectivă se face, conform DSVSA Bihor, de către personalul specializat şi calificat de la circumscripţiile de controlul alimentelor, existente în fiecare oraş, percepându-se o taxă de 7 lei, în zilele lucrătoare, şi de 14 lei, în zilele nelucrătoare. De pildă, în Oradea funcţionează trei astfel de circumscripţii: la Piaţa Cetate, la Piaţa Decebal şi la Piaţa Rogerius. În mediul rural din judeţ, există circumscripţii sanitar-veterinare de asistenţă, în care medicii veterinari pot efectua aceste examene trichineloscopice, percepându-se o taxă între 10 şi 15 lei.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.