Având în vedere efectele dăunătoare asupra sănătăţii şi bunăstării animalelor, asupra sănătăţii publice veterinare ce pot fi provocate de temperaturile ridicate din această vară, cât şi în toate situaţiile de avertizare "cod galben" sau "cod roşu", Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor a stabilit strategia de prevenire şi diminuare a acestor efecte, inclusiv a pagubelor materiale ce pot fi provocate în astfel de situaţii. Despre principale repere ale acestei strategii, în interviul realizat cu dl dr. Petru Gruia, director executiv al DSVSA Bihor.
- Obiectivele acestei strategii şi responsabilitatea aplicării lor revin doar DSVSA Bihor?
- Ele revin, deopotrivă, autorităţii competente a DSVSA Bihor, circumscripţiilor sanitare-veterinare teritoriale, proprietarilor şi deţinătorilor de animale, agenţilor economici şi operatorilor din industria alimentară, structurilor administrative şi private, asociaţiilor profesionale, altor organizaţii neguvernamentale cu implicaţii în acest domeniu, implicit administraţiilor publice locale, în funcţie de atribuţiile fiecăruia.
- Cât priveşte sănătatea, protecţia şi bunăstarea animalelor, care sunt principalele obiective?
- S-a stabilit, iar DSVSA Bihor va urmări aplicarea, în teritoriu, a interdicţiei transportului de animale, în scop comercial sau alte scopuri, între orele 11.00 şi 19.00; interzicerea mişcării de animale pe păşune sau în vederea efectuării de diverse munci (tracţiune) în intervalul orara menţionat anterior; adaptarea programelor de acţiuni sanitar-veterinare obligatorii, astfel încât să nu se producă un stres suplimentar animalelor; în cazuri de forţă majoră, animalele puternic deshidratate şi în imposibilitatea de a se deplasa vor fi transportate la abatoare, sacrificate şi incinerate; se vor asigura sursele de apă, acestea fiind verificate şi din punct de vedere al contaminării.
- Proprietarii, deţinătorii de animale ce responsabilităţi au?
- Să protejeze animalele, prin măsuri adecvate, contra stresului termic, să fie ţinute la adăpost, să li se asigure în permanenţă apă potabilă şi la o temperatură adecvată adăpatului. Se vor uda animalele la intervale regulate, pentru a favoriza evaporarea şi reducerea temperaturii corpului. De asemenea, administrarea hranei se va face în cantităţi mai mici, dar mai des. În cazul apariţiei unor stări morbide sau a mortalităţii în rândul animalelor, să se anunţe medicul veterinar.
- Pe segmentul protecţiei sănătăţii publice veterinare, care sunt principalele direcţii de acţiune?
- Interzicerea sacrificării animalelor destinate tăierii în alte locuri decât abatoarele autorizate; interzicerea tăierii în abatoare a animalelor fără documente sanitare-veterinare, iar dacă apar astfel de cazuri, atunci animalele se vor confisca, ucide şi trimite la incinerare. De asemenea, se interzice transportul produselor de origine animală în mijloace de transport fără instalaţie frigorifică, se interzice comercializarea şi punerea în consum a cărnurilor care nu au fost inspectate, ştampilate cu marca de sănătate/identificare şi verificate sanitar-veterinar. Totodată, vom verifica respectarea condiţiilor de manipulare, depozitare, transport, recepţionare a produselor de origine animală.
- Succint, ce obligaţii şi responsabilităţi revin agenţilor economici şi operatorilor din industria alimentară?
- Pe întreaga perioadă cu temperaturi caniculare, dar şi pentru întregul sezon estival 2008, se interzice agenţilor economici şi operatorilor din industria alimentară să introducă în reţeaua comercială produse de origine animală depreciate calitativ sau cu termene de valabilitate expirate şi retrase din reţeaua comercială. Se interzice depozitarea şi păstrarea în unităţile de procesare sau în unităţile de alimentaţie publică a subproduselor care nu sunt dstinate consumului uman. Obligatoriu, vor trebui aplicate toate măsurile complexe de igienă şi siguranţă alimentară.
- Vă mulţumesc.