Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor va derula, în luna decembrie, un plan de măsuri preventive, menite a asigura tuturor cetățenilor sărbători de iarnă liniștite.     

Planul de măsuri cuprinde acţiuni de verificare a operatorilor economici care desfășoară activități în legătură cu comercializarea produselor alimentare caracteristice acestei perioade, acțiuni prin care vor fi vizate unităţi din toate municipiile și orașele județului - Oradea, Beiuş, Ștei, Vașcău, Nucet, Aleşd, Salonta, Valea lui Mihai, Marghita, dar și din celelalte localităţi, cu accent pe operatorii alimentari care desfăşoară activităţi de procesare și producție (abatoare, unități de procesare carne, unități de procesare lapte, brutării, laboratoare de cofetărie etc.), de comercializare a cărnii (carmangerii şi măcelării) sau a altor produse alimentare specifice acestei perioade (peşte, ouă, laboratoare de patiserie, depozite alimentare, supermarket-uri, piețe agroalimentare etc.), precum și a unităților de alimentație publică (restaurante, cantine, pensiuni, hoteluri, unități de catering etc.) care desfășoară activități de livrare a preparatelor culinare în sistem de livrare la comandă, take-away, drive-in, sau intenționează să livreze aceste preparate la diferite mese festive, cu ocazia sărbătorilor de iarnă. De asemenea, vor fi acţiuni de verificare a operatorilor economici care desfășoară activități în legătură cu mișcarea și comercializarea porcinelor vii destinate sacrificării, din exploatațiile de porcine către abatoare autorizate, sau între exploatațiile nonprofesionale în cazul sacrificărilor de porcine pentru consum familial, și a circulației cărnii de porc și a produselor din carne de porc sau care conțin carne de porc provenite de la porci sacrificați în gospodărille populației.

În cadrul acestor activități de control, DSVSA Bihor va efectua, cu sprijinul Inspectoratului de Poliție al județului Bihor, „controale cu caracter nediscriminatoriu în trafic, pentru verificarea atât a mijloacelor de transport a porcinelor vii și a cărnii sau altor alimente specifice sezonului, destinate comercializării în unități specializate, dar și a mijloacelor auto proprietate personală, în vederea verificării mișcării porcinelor vii, respectiv a cărnii și produselor din carne destinate consumului propriu și care au fost obținute de la porci vii proveniți din exploatații non-profesionale situate în zonele aflate sub restricții ca urmare a evoluției unor focare de pestă porcină africană”.