DSVSA Bihor aplică regulile europene Sacrificarea mieilor, prin asomare, în spaţii special amenajate
Tăierea mieilor, de Paşte, se va face, în spaţii amenajate special, iar administraţia pieţelor trebuie să respecte anumite criterii pentru a putea funcţiona, în pieţe, astfel de spaţii destinate sacrificării mieilor pentru populaţie.
La conferinţa de presă organizată, ieri, de către conducerea Direcţiei Sanitare-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor, s-au făcut precizări despre cum se va proceda şi ce reguli trebuie respectate, în ceea ce priveşte sacrificarea mieilor în pieţe, pentru populaţie. "Nu sunt admise şi nu se vor aviza, de către DSVSA Bihor, decât acele spaţii de tăiere amenajate special, care să funcţioneze prin respectarea anumitor criterii stricte, fapt care, la ora actuală, în judeţ, înseamnă autorizarea doar a două asemenea spaţii de sacrificare a mieilor - la Oradea, Piaţa Ioşia şi la piaţa din Beiuş", a specificat dl. Petru Gruia, director executiv al DSVSA Bihor.
Cât priveşte regulile impuse în acest sens, enumerăm: spaţiul respectiv să fie închis şi acoperit, să existe dotarea cu asomatoare (aparat electric cu care mielul este ameţit, înainte de tăiere), să existe sterilizatoare pentru cuţitele măcelarilor, să fie spălătoare cu apă caldă şi rece, dar şi mijloace de transport pentru ecarisaj. Un asomator, spre exemplu, costă aproximativ 1000 euro. La piaţa din Ioşia există două asomatoare, iar la piaţa din Beiuş, unul. "Prezenţa medicului veterinar şi a asistentului veterinar este asigurată la fiecare dintre punctele speciale de tăiere a mieilor. Se verifică starea de sănătate a animalelor, înainte de tăiere, iar după tăierea mielului se examinează carnea , se ştampilează şi se eliberează un act de conformitate, documet ce se înmânează cumpărătorului" - a detaliat dl. Petru Gruia.
Cele două puncte speciale de sacrificare a mieilor sunt autorizate pentru o perioadă de 10 zile şi vor începe să funcţioneze în 3 aprilie - cel din Piaţa Ioşia, respectiv 5 aprilie - cel din Piaţa Beiuş, între orele 8.00-21.00, zilnic.



Comentarii
Nu există nici un comentariu.