* Noua taxă a fost introdusă de Legea 343/2006 privind modificarea Codului fiscal. * Banii vor intra la bugetul local, cuantumul taxei fiind de până la 3.000 lei noi. Proprietarii de restaurante şi baruri vor avea de plătit, de anul viitor, o nouă taxă, asemănătoare "taxei pe scaun". Astfel, potrivit Legii 343/2006 privind modificarea Codului fiscal, comercianţii a căror activitate se desfăşoară, conform codificării CAEN, în clasele 5530 - restaurante şi 5540 - baruri "datorează bugetului local al comunei, oraşului sau municipiului, după caz, în a cărui rază administrativ teritorială se află amplasată unitatea sau standul de comercializare, o taxă pentru eliberarea/avizarea anuală a autorizaţiei privind desfăşurarea activităţii de alimentaţie publică, stabilită de către consiliile locale, în sumă de până la 3.000 lei". Însă, spre deosebire de fosta taxă, care ţinea cont de numărul de scaune dintr-un local, cea care va trebui achitată începând cu anul viitor se va plăti în mod egal, indiferent de câte locuri are unitatea de alimentaţie publică respectivă, banii încasaţi intrând în bugetul local. Totodată, legea introduce două noi prevederi care reglementează plata taxei şi modul de acordare a autorizaţiei privind desfăşurarea de activităţi de alimentaţie publică. Şi pentru că bugetul local are nevoie de bani, iar una dintre principalele sale surse, taxa de timbru, a fost abrogată, în proiectul de hotărâre privind taxele şi impozitele pe anul 2007, cuantumul taxei pentru eliberarea/avizarea anuală a autorizaţiei privind desfăşurarea activităţii de alimentaţie publică a fost fixat la valoarea maximă prevăzută de lege, adică 3.000 lei. Legea schimbă, de asemenea, modul de acordare a autorizaţiei privind desfăşurarea de activităţi de alimentaţie publică, aceasta nemaifiind emisă de Administraţia Financiară, ci de către primarul în a cărei rază de competenţă se află unitatea sau standul de comercializare. Dacă va fi aprobată în această formă, taxa va avea ca efect o nouă creştere a preţurilor practicate de unităţile de alimentaţie publică, noul bir reprezintând o cheltuială suplimentară ce se adaugă celor peste 80 de taxe şi impozite directe şi indirecte ce trebuie plătite de către firmele în domeniu. Şi chiar dacă, potrivit legii, taxa va fi deductibilă din impozitul pe profit, astfel încât din cele 30 milioane lei vechi, agenţii economici vor pierde, de fapt, doar aproximativ 25 de milioane lei vechi, clienţii tot vor asista la majorări de preţuri în cazul produselor şi preparatelor comercializate. Deocamdată, se aşteaptă apariţia Normelor metodologice de aplicare a legii. Rămâne de văzut vor face acele unităţi care desfăşoară activităţi de alimentaţie publică având, de exemplu, în aceeaşi incintă atât un bar, cât şi un restaurant. Vor fi, sau nu obligate să plătească taxă pentru fiecare dintre acestea (sau doar o singură dată)?