Perioada în care pot fi depuse cereri de sprijin pentru submăsura 8.1 ”Împăduriri și crearea de suprafețe împădurite” s-a prelungit până la data de 31 martie 2020.

Centrul Judeţean al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (CJAPIA) Bihor informează potențialii beneficiari că s-a prelungit cea de a 4-a sesiune de depunere a cererilor de sprijin pentru Schema de ajutor de stat "Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite", aferentă Măsurii 8 ”Investiții în dezvoltarea zonelor împădurite și îmbunătățirea viabilității pădurilor", submăsura 8.1 ”Împăduriri și crearea de suprafețe împădurite", din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, până la data de 31 martie 2020 (inclusiv), ora 16.00. Astfel, prelungirea termenului de depunere a cererilor de sprijin asigură condițiile necesare pentru accesarea submăsurii 8.1 pentru care există un interes real, accesarea fondurilor FEADR aferente având impact pozitiv pentru atingerea obiectivelor PNDR 2014-2020. Reamintim totodată că alocarea financiară pentru sesiunea 4/2019 este de 15.000.000 euro. Pentru informații detaliate privind condițiile de depunere și selectare a cererilor de sprijin, a fost publicat pe site-ul APIA - ww.apia.org.ro, Ghidului solicitantului pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafețe împădurite”, aferentă Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătățirea viabilității pădurilor”, Submăsura 8.1 „împăduriri şi crearea de suprafețe împădurite”, din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 - sesiunea 4/2019, aprobat prin Ordinul MADR nr. 476/9 septembrie 2019. Reamintim că sprijinul financiar, acordat ca valoare fixă, este reprezentat de costuri standard pe hectar pentru împădurirea de terenuri agricole și neagricole, sub forma a două prime, după cum urmează: Primă de înființare a plantațiilor forestiere (Prima 1), care acoperă inclusiv costurile de elaborare a proiectului tehnic de împădurire - acordată pentru toți beneficiarii schemei; Primă anuală (Prima 2), pentru o perioadă de 12 ani, pentru acoperirea costurilor de întreținere și îngrijire a plantației forestiere și pentru compensarea pierderilor de venit agricol ca urmare a împăduririi - acordată în funcție de categoria de beneficiar și tipul de teren. Valoarea maximă a sprijinului public pentru o cerere de sprijin acordat în baza schemei este de 7.000.000 euro, cu precizarea că valorile din paranteză sunt aplicabile beneficiarilor cu drept de deducere a TVA, conform legislației naționale aplicabile.

De precizat, în încheiere, că potrivit datelor instituţiei bihorene, în sesiunile anterioare, la CJAPIA Bihor au fost depuse 2 cereri de sprijin eligibile pentru o suprafață de 48 ha, cu o valoare totală estimată de 761.766 euro. Potențialii beneficiari se pot adresa pentru informații/depuneri de dosare aferente submăsurii Împăduriri și crearea de suprafețe împădurite, pe toată perioada de depunere a cererilor, la APIA CJ Bihor, Oradea, str. Matei Corvin nr. 1.