Centrul Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (CJAPIA) Bihor informează că, prin Ordinul MADR nr. 1040/10 mai au fost aprobate Ghidurile Solicitantului pentru Măsura 14 - „Bunăstarea Animalelor” din cadrul PNDR 2014 - 2020, pachetul a) Plăţi în favoarea bunăstării porcinelor şi pachetul b) Plăţi în favoarea bunăstării păsărilor.

Totodată, prin Ordinul Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 1041 din 10.05.2018 a fost aprobat modelul Cererii de plată privind Măsura 14 - „Bunăstarea Animalelor” -  pachetul a) Plăţi în favoarea bunăstării porcinelor, iar prin Ordinul Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 1042 din 10.05.2018 a fost aprobat modelul Cererii de plată privind Măsura 14 - „Bunăstarea Animalelor” - pachetul b) Plăţi în favoarea bunăstării păsărilor. Reprezentanţii CJAPIA Bihor precizează că Cererile de plată aferente pachetelor a) și b) ale Măsurii 14 - „Bunăstarea Animalelor” se vor depune la Centrele judeţene/locale APIA şi al Municipiului Bucureşti, până la data de 15 MAI 2018, inclusiv. Beneficiarii plăților sunt exploatațiile comerciale autorizate sanitar-veterinar, încadrate în categoria fermierilor activi (conform art. 9 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013) care își asumă voluntar angajamente anuale în favoarea bunăstării animalelor. Sprijinul acordat în cadrul acestei măsuri este o plată compensatorie pentru pierderile de venit şi costurile suplimentare suportate de beneficiari, iar prima compensatorie este plătită anual, ca sumă fixă pe unitatea vită mare (UVM). De menţionat că sprijinul este acordat în cadrul acestei măsuri în urma încheierii pe o perioadă de 1 an a unor angajamente voluntare în favoarea bunăstării animelelor. Toate documentele pot fi consultate pe site-ul APIA (www.apia.org.ro), la secţiunea Măsuri de Sprijin și IACS, subsecțiunea Măsuri delegate din PNDR. De asemenea, CJAPIA Bihor atrage atenția potențialilor beneficiari că termenul limită de depunere a cererilor unice de plată, în cadrul Campaniei 2018, este azi, 15 mai, inclusiv, conform Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) nr. 15/17.01.2017 privind stabilirea modalităţii de coordonare a implementării schemelor de plăţi directe şi a Ajutoarelor Naţionale Tranzitorii care se aplică în agricultură, la nivelul MADR şi al APIA. Potrivit datelor CJAPIA Bihor, până la finele săptămânii trecute lucrătorii instituţiei au preluat peste 86% din numărul cererilor preluate în Campania 2017. Astăzi, fiind ultima zi, reprezentanţii instituţiei reamintesc că, potrivit legii, cererile unice de plată ale fermierilor sub 50 de ha sunt preluate la unul din Centrele Locale APIA (Aleşd, Beiuş, Marghita, Oradea, Săcueni, Salonta, Ştei, Tinca), după caz, iar fermierii care deţin peste 50 ha trebuie să se prezinte la CJ APIA.

“Dorim şi pe această cale să informăm toţi fermierii că termenul de 15 mai 2018 nu va fi prelungit, după această dată nu se vor prelua cereri unice de plată, în consecinţă, rugăm fermierii să se prezinte la APIA. În perioada 16 -31 mai se pot aduce modificări fără penalităţi cererilor unice de plata depuse în perioada 1 martie - 15 mai 2018. Nu uitaţi, drumul către o agricultură performantă trece pe la APIA! Depuneţi cererile unice de plată până în data de 15 mai 2018!” - precizează dl. Florian Pavel, director al CJAPIA Bihor.