Autorizarea centrelor temporare de sacrificare a mieilor
În baza Regulamentelor CE nr.52/2004 privind igiena produselor alimentare, CE nr.853/2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală şi a Regulamentului CE nr.178/2002, toate animalele inclusiv mieii se pot sacrifica doar în unităţi autorizate.
Totuşi, prin derogare acordată de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, în perioada sărbătorilor Pascale, se pot sacrifica miei şi în alte puncte/centre de tăiere, organizate de autorităţile locale în locuri/spaţii, special amenajate numai pentru o perioadă limitată de timp, dotate în mod corespunzator cu ustensilele strict necesare tăierii, jupuirii şi eviscerării mieilor. Iată care sunt condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru autorizarea temporară de sacrificare a mieilor în perioada Sărbătorilor Pascale din punct de vedere al certificării pentru transport, a bunăstării animalelor în timpul transportului şi a sacrificării: în vederea afluirii mieilor la centrele amenajate pentru sacrificare, aceştia trebuie să fie identificaţi prin crotaliere şi înregistraţi în baza de date; înainte de transportul mieilor din exploataţia de origine, aceştia vor fi examinaţi obligatoriu de către medicul veterinar împuternicit de la CSVSA; în urma examinării, medicul veterinar eliberează Certificatul sanitar veterinar şi formularul de mişcare, acte sanitare veterinare care trebuie să însoţească animalele afluite la locurile amenajate pentru sacrificare. De asemenea, mijloacele de transport trebuie să fie amenajate în aşa fel încât să protejeze sănătatea şi integritatea animalelor transportate, iar spaţiile speciale separate pentru expunerea spre vânzare a animalelor trebuie să aibă posibilităţi de adăpare. Precizăm că asomarea se va face prin electronarcoză ( cu asomator electric ), întreaga activitate fiind efectuată de personal calificat şi instruit, sub supravegherea şi coordonarea medicului veterinar oficial desemnat de autoritatea judeţeană.
"Consiliile locale care doresc să amenajeze spaţii pentru sacrificarea mieilor pe perioada Sărbătorilor Pascale, vor solicita, prin depunerea unei documentaţii la sediul DSVSA Bihor, str. Ion Bogdan 37 , Oradea aprobarea spaţiului necesar sacrificării mieilor. Derogarea şi, implicit, autorizarea se va acorda doar spaţiilor care corespund structural şi funcţional cu prevederile legislative în vigoare" - ne-a declarat dl. dr. Szalo Muresan Dumitru, şef Serviciu Igienă şi Sănătate Publică Veterinară.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.