Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor

 

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat miercuri,  6 decembrie, că efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), sumele aferente trimestrului III din 2023.

Suma autorizată la plată este în valoare de 18.990.782 lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru solicitanții care au accesat această formă de ajutor de stat în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă nr. 61/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor.

Conform APIA, banii sunt achitați pentru sprijinul solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna septembrie pentru beneficiarii care încasează lunar sau trimestrul III al anului 2023 pentru cei care au optat pentru plata trimestrială.

 

Ce sume sunt achitate

Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) nr. 61/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, valorile maxime ale ajutoarelor de stat se calculează pentru perioada menționată, după cum urmează:

Pentru serviciile de întocmire şi menţinere a registrului genealogic al rasei:

a) 30 lei/cap pentru rasele de animale din speciile taurine, bubaline şi ecvine;

b) 17,5 lei/cap pentru rasele de animale din speciile ovine, caprine;

c) 50 lei/cap pentru rasele de animale din speciile porcine.

Pentru serviciile de determinare a calităţii genetice a raselor de animale:

a) 70 lei/cap în cazul testării performanţelor producţiei de lapte şi 30 lei/cap în cazul controlului producţiei de carne pentru rasele de animale din speciile taurine şi bubaline;

b) 17,5 lei/cap în cazul testării performanţelor producţiei de lapte, 17,5 lei/cap în cazul producţiei de carne, 15 lei/cap în cazul producţiilor de lână pentru rasele cu lână fină şi 18 lei/cap în cazul producţiei de pielicele pentru rasele de animale din speciile ovine şi caprine.