Producătorii agricoli, crescătorii de bovine, ovine şi caprine îşi pot valorifica laptele crud sau produsele din lapte (caş, telemea, urda, brânză) numai în spaţii autorizate sanitar veterinar, cu respectarea prevederilor legale.

Legislaţia în vigoare sprijină crescătorii de animale care doresc să valorifice producţia primară sau produsele obţinute prin procesarea producţiei primare, însă cu obligaţia să solicite DSVSA judeţeană un document de înregistrare pentru vânzare directă sau document de vânzare cu amănuntul. Acest document trebuie să cuprindă: codul producătorului, produsele care se valorifică, cantitatea, locul de comercializare şi aria de distribuţie. Această înregistrare este necesară pentru a se putea monitoriza şi controla respectarea normelor şi regulilor de igienă, trasabilitatea şi siguranţa alimentelor de către toti crescătorii de animale care produc, procesează, depozitează şi comercializează lapte şi produse din lapte, în scopul protejării sănătăţii publice. În condiţiile în care crescătorii de animale sunt înregistraţi la DSVSA judeţeană pentru vânzare cu amănuntul, aceştia pot să comercializeze produsele din lapte la consumatorul final, la alte unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar, în pieţe agroalimentare, precum şi cu ocazia expoziţiilor, târgurilor sau alte manifestări organizate de diferite autorităţi sau organizaţii profesionale în cadrul legal.

Pentru ca produsele lactate care se comercializează să nu pună în pericol sănătatea consumatorilor, producătorii individuali au următoarele obligaţii: laptele, materie primă, să fie obţinut de la animale sănătoase, în condiţiile respectării normelor de igienă; producătorul trebuie să deţină document de înregistrare sanitară veterinară pentru vânzare directă şi sau vânzare cu amănuntul, eliberat de DSVSA judeţeană; atestatul de producător şi carnetul de comercializare a produselor agricole eliberate de primăria din localitate,vizat de asociaţia profesională şi/sau de medicul veterinar oficial, zonal; fişa de sănătate a animalelor vizată de medicul veterinar; carnet de sănătate a producătorului cu viza medicului uman. De asemenea: să respecte condiţiile de igienă privind transportul, depozitarea şi comercializarea acestor produse; produsele să nu fie contaminate cu diferite impurităţi, să nu fie transportate sau prezentate în ambalaje murdare, ori improprii pentru produsele respective; produsele să nu fie falsificate sau să prezinte modificări anormale ale aspectului /culorii, mirosului, gustului ori consistenţei; comercializarea produselor din lapte trebuie să se facă

numai în spaţii care asigură atât protecţia produselor de contaminare (praf, raze solare, insecte), cât şi asigurarea spaţiilor frigorifice, autorizate sanitar veterinar.  

Vânzătorii de lactate au obligaţia legală de a asigura informaţii privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obţinerii, valabilitatea, înscrise pe o etichetă ataşată pe ambalaj, cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi. ANSVSA atenţionează cumpărătorii să se protejeze în perioada caniculară prin: achiziţionarea de lapte şi produse lactate, numai din spaţii sau unităţi înregistrate sanitar veterinar, evitând comerţul ”stradal”; verificarea instrucţiunilor de pe etichetele produselor alimentare, cu respectarea informaţiilor despre producător, modul de păstrare, preparare corectă şi valabilitate; folosirea de ambalaje specifice pentru sortimentul de produs cumpărat, evitând orice posibilitate de contaminare a acestuia; asigurarea şi păstrarea alimentelor la temperaturi mai mici sau egale de 4 grade Celsius.