Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) informează proprietarii şi deţinătorii de animale că au obligaţia de a respecta anumite măsuri specifice care să asigure protecţia şi bunăstarea animalelor şi să evite apariţia stresului termic asociat perioadei de vară.

Fermierii şi ceilalţi proprietari de animale trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte: asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a razelor solare; asigurarea unor cantităţi suficiente de apă şi de furaje (corespunzătoare din punct de vedere cantitativ şi calitativ); verificarea bunei funcţionări a echipamentelor de adăpare, de furajare şi a sistemelor de ventilaţie; verificarea disponibilităţii echipamentelor de rezervă, în principal a sistemelor de ventilaţie şi a generatoarelor de energie electrică; în caz de caniculă, animalele folosite pentru tracţiune sau alte activitati de povară, nu vor fi exploatate în intervalul orar 12.00 - 18.00, dacă temperatura la umbră, depăşeşte 25ºC; la orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor, precum şi la apariţia unor modificări comportamentale şi de sănătate a acestora, deţinătorul are obligaţia că, pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunţe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate al animalelor din localitatea respectivă; în cazul în care animalele sunt ţinute afară, trebuie să se asigure existenţa de umbrare şi de jgheaburi cu apă potabilă; dacă sursele de apă sunt greu accesibile sau blocate, apa trebuie administrată manual, în mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare.

În ceea ce priveşte transportatorii de de animale, aceştia sunt obligaţi prin lege: să nu transporte animalele într-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferinţe inutile; înainte de a pleca la drum, este obligatorie verificarea condiţiilor de microclimat existente în mijlocul de transport, dacă sunt adecvate şi asigurate pe întreaga durată a transportului; înainte ca animalele să fie îincărcate în mijlocul de transport trebuie verificate traseul şi alte aspecte legate de călătorie, astfel încât, după încărcarea acestora, plecarea să se facă în cel mai scurt timp; la temperaturi crescute, densitatea de încărcare a animalelor în mijlocul de transport va fi redusă cu cel puţin 25% din capacitatea maximă de încărcare autorizată, în funcţie de specie, talie, vârstă şi stare fiziologică; sistemele de ventilaţie din vehicul trebuie să fie capabile să menţină temperatura de confort termic în compartimentul animalelor pe toată durata transportului.

În ceea ce priveşte târgurile de animale în care se comercializează animale, padocurile unde sunt ţinute animalele în vederea comercializarii trebuie să fie suficient de spaţioase pentru a asigura libertatea de mişcare minimă necesară animalelor cazate şi trebuie să fie prevăzute cu zone de adăpostire umbrite. De asemenea, trebuie asigurată aprovizionarea regulată cu apă şi furaje, precum şi existenţa unor surse alternative de alimentare cu apă. În cazul în care există doar o sursă limitată de apă potabilă, trebuie avut în vedere necesarul zilnic de apă al unui animal, în funcţie de specie, talie, rasă şi stare fiziologică, după cum urmează: vaci-lapte 38-52 litri; bovine - 38 litri; cai - 20-45 litri; porci 4 - 11.5 litri; ovine - 6 litri; păsări de curte - 0,5 litri. Aceste cifre diferă în funcţăie de vârsta animalului, starea fiziologică, temperatura mediului ambiant şi umiditate.