Formatul electronic al situaţiilor financiare anuale, este pus la dispoziţia entităţilor, gratuit, de unităţile teritoriale ale ANAF.

Potrivit legii, societăţile comerciale vor depune situaţiile financiare anuale în cel mult 150 de zile de la încheierea exerciţiului financiar. În general, exerciţiul financiar coincide cu anul calendaristic, ceea ce înseamnă că situaţiile pentru anul 2017 vor trebui depuse până la 30 mai 2018, atunci când se împlineste termenul de 150 de zile de la încheierea anului trecut. Pe lângă societăţile comerciale, acelaşi termen va trebui respectat şi de societăţile/companiile naţionale, regiile autonome sau institutele naţionale de cercetare-dezvoltare.

Subunităţile deschise în România de societăţi rezidente în state aparţinând Spaţiului Economic European şi entităţile care au optat pentru un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic, societăţile comerciale ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată trebuie să depună Raportarile contabile anuale aferente anului 2017. Situatiile financiare anuale trebuie să fie însoţite, după caz, de anumite anexe care sunt semnate şi depuse o dată cu situaţiile financiare: raportul administratorului sau raport de gestiune, în cazul microentităţilor; raportul de Audit sau raportul comisiei de cenzori; hotărârea AGA pentru aprobarea situaţiilor financiare şi repartizarea profitului/acoperirea pierderii; o declaraţie pe propria răspundere din partea administratorului societăţii din care reiese asumarea răspunderii pentru întocmirea situaţiilor financiare în conformitate cu reglementările contabile.

Situaţiile financiare anuale şi documentele cerute de lege se depun în format hârtie şi în format electronic la registratura unităţilor teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice sau la oficiile poştale, prin scrisori cu valoare declarată, sau numai în formă electronică pe portalul www.e-guvernare.ro, având ataşată o semnătura electronică extinsă. Conform regulilor în vigoare, situaţiile financiare trebuie semnate atât de persoanele abilitate în acest sens, cât şi de administratorul sau persoana ce se ocupă de gestionarea firmei. Atenţie! Depăşirea termenului legal de depunere a situaţiilor pentru 2017 poate fi sancţionată astfel: amendă de la 30 la 1.000 de lei - pentru o întârziere între 1 şi 15 zile lucrătoare; amendă de la 1.000 la 3.000 de lei - pentru o întârziere între 16 şi 30 de zile lucrătoare; amenda de la 1.500 la 4.500 de lei - pentru o întârziere de peste 30 de zile lucrătoare. De asemenea, depunerea nesemnată a anexelor obligatorii la setul de situaţii financiare prevede, de asemenea, o amendă cuprinsă între 2.000 lei şi 3.000 lei. În plus, companiile care nu vor depune situaţiile financiare anuale nici în 60 de zile lucrătoare la expirarea termenului limită vor risca dizolvarea, conform prevederilor din Legea societăţilor nr. 31/1990. de precizat că formatul electronic al situaţiilor financiare anuale, generat prin programul de asistenţă (soft A şi Soft J) este pus la dispoziţia entităţilor, gratuit, de unităţile teritoriale ale ANAF sau poate fi descărcat de pe portalul www.anaf.ro, secţiunea Declaraţii electronice/ Descărcare declaraţii/Situaţii financiare anuale/Raportări anuale an 2017.