Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat grilele de punctaj privind criteriile de selecție a viitorilor solicitanți de fonduri europene prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, în perioada de tranziție, 2021-2022, în cadrul liniilor de finanțare destinate tinerilor fermieri şi fermelor mici.

Submăsura 6.1 - tineri fermieri, puncte în plus pentru protecția mediului. Din Submăsura 6.1 PNDR - „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, românii cu vârste de până la 40 de ani vor putea obține fonduri europene de la 40.000 euro/fermier  până la 70.000 de euro/fermier la depunerea proiectelor. sprijinul public nerambursabil se acordă pentru o perioadă de maxim trei ani și este de: 70 000 de euro pentru exploatațiile care integrează în planul de afaceri operațiuni de condiționare - procesare sau agricultura ecologică pentru exploatațiile între 30.000 € SO și 50.000 € SO; 60 000 de euro pentru exploatațiile care integrează în planul de afaceri operațiuni de condiționare - procesare sau agricultura ecologică pentru exploatațiile 12.000 € SO și 29.999 SO; 50.000 de euro pentru exploatațiile între 30.000 € SO și 50.000 € SO; 40.000 de euro pentru exploatațiile între 12.000 € SO și 29.999 € SO. Prin grila de punctaj pentru submăsura 6.1 - tineri fermieri, vor fi favorizați în principal solicitanții care preiau cel puțin 3 ferme și care au absolvit o facultate de profil agronomic. În plus, sunt punctate proiectele care cuprins acțiuni de protecție a mediului. Totodată: principiul comasării exploatațiilor, având în vedere numărul exploatațiilor preluate integral - maximum 20 pct; solicitantul preia integral minimum trei exploatații agricole  - 20 pct; solicitantul preia integral două exploatații agricole - 15 pct; solicitantul preia integral cel puţin o exploatație agricolă -10 pct. Pentru a beneficia de punctaj conform criteriului de selecţie, preluarea exploataţiilor se realizează unitar, cu toate suprafeţele şi animalele, aşa cum apar înregistrate la APIA şi/ sau la ANSVSA şi în Registrul agricol. Ca urmare, cedentul nu trebuie să mai fie înregistrat în Registrul unic de identificare de la APIA şi/sau în Registrul exploatațiilor de la ANSVSA/ DSVSA/ ANZCircumscripție Veterinară şi Registrul Agricol. Nu este obligatorie preluarea curții, a anexelor gospodăriei cedentului sau a animalelor destinate consumului propriu al cedentului. Nu este obligatorie preluarea suprafețelor neagricole, încadrate în Registrul Agricol ca “Păduri și alte terenuri cu vegetație forestieră” și/sau “Ape și bălți”. De precizat că, pentru îndeplinirea acestui principiu de selecție, se vor atașa: extras din Registrul unic de identificare de la APIA şi/sau Registrul exploatațiilor de la ANSVSA/DSVSA/ANZ/ Circumscripție Veterinară şi Registrul Agricol pentru cedent/cedenți, din care să reiasă situația acestora înainte și după momentul preluării exploatației/exploatațiilor agricole. De asemenea: principiul nivelului de calificare în domeniul agricol/veterinar/economie agrară - 20 pct.

Solicitantul a absolvit cu diplomă de studii superioare pentru ramura agricolă vizată în proiect (vegetal/zootehnic/mixt) - 20 pct; Submăsura 6.3 - fonduri europene pentru ferme mici: avantaj fermierii, crescătorii de animale din asociații. Prin Submăsura 6.3 - Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, sprijinul public va fi de 15.000 de euro/fermă, ca și în anii trecuți. Potrivit Ghidului AFIR, sprijinul va fi utilizat pentru realizarea Planului de afaceri şi activitatea economică desfăşurată de beneficiar.