Potrivit legii, beneficiarii eligibili sunt Organizaţii ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI), constituite din proprietari sau utilizatori de terenuri agricole.

În această lună, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) intenționează să lanseze o nouă sesiune de depunere proiecte pe Submăsura 4.3 - Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice - Componenta infrastructura de irigații, cu o alocare totală de 200 de milioane de euro. Potrivit anunţului făcut în ultima decadă a lunii octombrie, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) se concentrează pe investițiile care provin din fonduri europene, aici e vorba de măsura 4.3, cu subMăsura dedicată irigațiilor. MADR a lansat această măsură care a avut deja o alocare totală (că o parte s-a consumat) de 435 de milioane de euro. Din acești bani, 158 de milioane de euro au fost deja contractați în sesiunile trecute de finanțare. În momentul de faţă se intenţionează lansarea unei noi sesiuni pe parcursul lunii noiembrie, cu o alocare totală de 200 de milioane de euro. Potrivit oficialilor, este o invitație deschisă către cei care au reușit să creeze OUAI-uri și să le acrediteze final, pentru că este un proces destul de laborios de preluare a infrastructurii de la ANIF. De această dată, în cadrul subMăsurii 4.3.I, vor fi eligibile și achizițiile de echipamentele de irigații: pivoți, aripi de ploaie, tamburi ș.a.m.d. care nu erau finanțabile în trecut.

Achiziţia de echipamente de irigat pentru OUAI-uri reprezintă o cheltuială eligibilă în limita a 30% din valoarea totală eligibilă a proiectului, se precizează în Ghidul solicitantului pentru Submăsura 4.3 „Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice” - componenta infrastructura de irigaţii, din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020). Conform Ghidului, beneficiarii eligibili sunt Organizaţii ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI), constituite din proprietari sau utilizatori de terenuri agricole, conform legislaţiei în vigoare. În urma intrării în vigoare a Legii îmbunătăţirilor funciare nr. 130/2018, această sesiune va fi dedicată exclusiv OUAI-lor. Potrivit reprezentanţilor AFIR, este important de precizat că vor fi făcute toate demersurile necesare şi modificările legislative aferente astfel încât în următoarea sesiune şi Federaţiile Organizaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii să fie eligibile pentru finanţare. Potrivit Ghidului, prin proiectele depuse vor fi finanţate investiţii în modernizarea infrastructurii secundare de irigaţii, a clădirilor aferente staţiilor de pompare de punere sub presiune şi racordare la utilităţi, inclusiv construcţia şi modernizarea bazinelor de colectare şi stocare a apei de irigat.