DSVSA Bihor informează asupra faptului că, după o perioadă de peste o lună în care județul Bihor a fost liber de focare de PPA (pestă porcină africană), în baza buletinelor de analiză emise de laboratoare naționale acreditate, în data de 31 mai a fost diagnosticat un focar de PPA la porcii domestici.

„Focarul a fost declarat în Lugașu de Sus, comuna Lugașu de Jos, localitate în care conform procedurilor specifice, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatației afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatației, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate”, precizează directorul executiv al DSVSA Bihor, dr. Remus Ovidiu Moţoc, adăugând că, în ceea ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, situația epidemiologică nu a suferit modificări, astfel încât numărul total al fondurilor de vânătoare în care evoluează PPA, este de 24 fonduri.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, numai dacă animalele sunt identificate și înregistrate în termenul prevăzut de legislaţie.

Reamintim că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

DSVSA Bihor solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.