Cu ocazia Zilei Internaționale a Poeziei, Facultatea de Litere a Universității din Oradea organizează un eveniment de excepție. Luni - 25 martie 2024, începând cu ora 13:00, în amfiteatrul C023, studenții filologi îl vor întâlni pe poetul orădean Ioan Moldovan.

 

Poet, eseist, fost redactor-șef și apoi director al revistei „Familia”, seria a V-a (1990-2020), Ioan Moldovan vine la Universitatea din Oradea pentru a împărtăși din experiența sa și pentru a interacționa cu tinerii pasionați de literatură.

Poetul a debutat cu volumul de poezii „Viața fără nume", în 1980. Volumul a fost prefațat de criticul literar clujean, Ion Pop, cel care a văzut în echinoxistul Ioan Moldovan un „poet al meditației grave și al emoției supravegheate de intelect”. Deși afiliat generației optzeciste, Ioan Moldovan se individualizează printr-un „discurs postmodern sobru, emancipat de sechelele localiste ale provinciei noastre literare" (Marin Mincu). Critica literară a identificat în poezia lui Ioan Moldovan un poet de factură expresionistă, grav, dar și ludic, elegiac, „un poet al sensurilor" (Ioan Holban). Dintre volumele de poezie, publicate, enumerăm: „Exerciții de transparență" (Cartea românească, 1983), „Tratat de oboseală” (Clusium, 1999), „Celălalt pește” (Paralela 45, 2005), „Mainimicul” (Cartea românească, 2010), „Timpuri crimordiale" (Eikon, 2014), „Multe ar mai fi de spus" (Cartea românească, 2019), „Azi" (Limes, 2023).

Evenimentul va fi moderat de conf. univ. dr. Ioana Cistelecan și lect. univ. dr. Anca Tomoioagă. Întâlnirea cu poetul Ioan Moldovan este deschisă tuturor iubitorilor de literatură.