Laureat, recent, cu premiul „Genius” la Concursul internațional de literatură „Naji Naaman” din Liban, Ionuț Caragea își anunță cititorii că volumul său de poeme, „Infecté par l’amour”, publicat în 2020 la editura Stellamaris din Brest, a obținut premiul al doilea la marele concurs „Jenny Alpha et Noël-Henri Villard”, organizat de Societatea Poeților și Artiștilor din Franța.

Este al șaselea premiu pentru poezie pe care scriitorul stabilit la Oradea îl câștigă la marile concursuri din Franța, toate acestea în numai trei ani. Trei premii le-a primit din partea Societății Poeților Francezi, cea mai veche și prestigioasă societate de poezie din Franţa. „Mon amour abyssal” a fost distins cu premiul „François‑Victor Hugo”, „J’habite la maison aux fenêtres fermées” a obținut premiul „Mompezat”, iar „Infecté par l'amour” a primit o diplomă de onoare. Volumul „J’habite la maison aux fenêtres fermées” a fost premiat de două ori și de Societatea Poeților și Artiștilor din Franța, obținând premiul al doilea la marele concurs „Henri Meillant” și premiul al treilea la marele concurs „Jenny Alpha et Noël-Henri Villard”.

Autorul adresează sincere mulțumiri editorului Michel Chevalier, criticului literar Jean-Paul Gavard-Perret (pentru prefață), scriitoarei Marine Rose (pentru a doua prefață și corectură), scriitoarei Amalia Achard (pentru corectură) și graficianului Bogdan Calciu (pentru copertă).

La scurt timp după obținerea premiului, Ionuț Caragea își informează cititorii pe pagina sa de Facebook că dorește să revină asupra unei decizii pe care a luat-o în urmă cu șapte luni, anunțând că va continua să publice cărți și în limba română, nu numai în franceză. Decizia și-o motivează astfel:

„Nu mă pot împotrivi scrisului și nu cred că trebuie să-mi pedepsesc cititorii din cauza neregulilor din lumea literară românească. În ceea ce privește decizia mea de a nu mai participa la concursurile organizate de Uniunea Scriitorilor din România, aceasta rămâne neschimbată. Îmi doresc totuși, pentru binele literaturii române, să existe cât mai curând acele schimbări pozitive prin care Uniunea Scriitorilor din România să dovedească că este cea mai prestigioasă și cea mai serioasă instituție literară din România. Multă sănătate tuturor!”

Ionuț Caragea este membru al Societății Poeților Francezi, membru al Societății Poeților și Artiștilor din Franța, membru fondator al Asociației Scriitorilor de Limbă Română din Québec, membru al Uniunii Scriitorilor din România etc. A scris, până în prezent, peste 50 de cărți, șapte dintre acestea fiind publicate în Franța, la editura Stellamaris.