Volumul de poezie Frumuseţe tangenţială al Codruţei Vancea este cea de-a doua apariţie editorială care-i poartă semnătura şi va fi lansat astăzi, de la ora 16.00, în Cetatea Oradea.

Volumul a apărut la editura Minela în anul 2021, iar coperta este semnată de Catrinel Săbăciag. Cartea este prezentată de poetul Ioan Moldovan.

„Evitând cu obstinaţie aportul imediat al subiectivităţii în text – din discreţie, din sfială, cu program? - Codruţa Vancea este, în această a doua sa încercare –şi probă - editorială, dispusă să uzeze pedala unei obiectivităţi reflexive, mizând pe virtuţile comparaţiei şi ale parabolei abstracte, „rafalelor de primăvară” din cartea de debut preferându-le acum un fel de pedagogie a efectului liric, o muncă aşezată pe linia locuţiei mai mult explicative decât persuasive: „Nu las nimic la voia întâmplării”, aşa cum scrie Ioan Moldovan. „Ponderea termenilor din domeniul matematicilor (reflex, desigur, al profesiunii autoarei) aduce în texte sugestia voinţei eului liric de a se comunica pe căi bătute-adesea, de a reduce inconfortul tulburării lăuntrice prin disciplinarea sa ca text similar proceselor consacrate de ştiinţele exacte. Acestea, doar în prima secţiune a cărţii. Apoi, odată achitat acest tribut datorat cuminţeniei procedurale, Codruţa Vancea se întoarce la chestiunile sufleteşti de care nu vrea, în fond, să facă abstracţie, dimpotrivă, străduindu-se să facă din propria-i feminitate şi din ţesătura propriilor sale virtuţi sensibile un teren de parcurs interogativ şi de cules fructele senzoriale, sentimentale ori morale ale acestuia”, mai specifică Moldovan.
Lansarea va avea loc la Salonul Millesime din Cetatea Oradea. În cadrul evenimentului, momentele muzicale vor fi oferite de Cvartetul Espressione.