Vineri, 20 octombrie, a început cea de-a 27-a ediție a Festivalului Național de Teatru, unul dintre cele mai importante evenimente teatrale din țară. În selecția oficială a festivalului au intrat trei spectacole orădene: Camera mea frigorifică” al Trupei Szigligeti, Cafeneaua Pirandello” şi Cabaretul Dada”, ale trupei Iosif Vulcan.

Pe parcursul celor 10 zile de festival patruzeci de companii autohtone vor urca pe marile scene ale Bucureștiului. Pe lângă spectacolele românești vor avea loc expoziții, lansări de carte, respectiv premierele unor teatre de renume mondială, precum Teatrul Națiunilor din Moscova, sau Baletul Preljocaj.

Participarea trupei Szigligeti la Festivalul Naţional de Teatru Bucureşti este o premieră. Trupa va prezenta spectacolul „Camera mea frigorifică” în data de 28 octombrie, în Sala Majestic a Teatrului Odeon. „Este un text extraordinar de emoţionant, de uman, pe care Theodor Cristian Popescu îl pune impecabil în scenă, ajutat de (...) o trupă pe care am descoperit-o cu mare bucurie la acest nivel de performanţă” – a declarat Marina Constantinescu, directoarea festivalului la conferința de presă de anunțare a selecției oficiale. Textul renumitului creator de teatru francez Joël Pommerat prezintă „viața monotonă a angajaților unui supermarket. Aceasta conține două repere majore: ura contra primitivului patron Blocq și glumele la adresa neajutoratei Estelle, de a cărei bunătate toată lumea profită. Dar Blocq bulversează această desfășurare calmă anunțându-le tuturor că mai are puțin de trăit și că le lasă angajaților toate proprietățile sale, cu o singură condiție: ca aceștia să-i onoreze cumva, o zi pe an, viața. Estelle propune un spectacol de teatru despre viața lui Blocq.”

Programul FNT 2017 cuprinde alte două reprezentații orădene, prezentate de Trupa „Iosif Vulcan” a Teatrului „Regina Maria”. Este vorba despre „Cafeneaua Pirandello” (scenariu Anca Mănuţiu, după texte de Luigi Pirandello, regia Mihai Mănuţiu, care se joacă în 24 octombrie la Sala Studio a Teatrului Naţional Bucureşti şi „Cabaretul Dada”, de Matei Vişniec, regia Anca Bradu, care se joacă în 25 şi 26 octombrie, la sala Liviu Ciulei a Teatrului Bulandra.

Festivalul Național de Teatru, ajuns anul acesta la cea de-a 27-a ediție, are loc în perioada 20-30 octombrie 2017. Producătorii Festivalului Național de Teatru sunt UNITER – Uniunea Teatrală din România și Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București. Ediţia de anul acesta îi este dedicată marelui actor Victor Rebengiuc.