Miercuri, 30 mai, de la ora 19.00, la Sinagoga Neologă Zion, va avea loc un spectacol muzical, intitulat „Cultura idiș prin muzică”. Evenimentul, dedicat tradițiilor și valorilor specifice limbii idiș, îi va purta pe spectatori prin lumea muzicii tradiționale iudaice.

 

Cu acest prilej, vor evolua artiștii formației Hakeshet Klezmer Band Oradea, prima formație de muzică klezmer din România. Formația Hakeshet Klezmer Band Oradea a debutat pe scena Teatrului din Oradea, în aprilie 2005, apoi au urmat festivalul Euroiudaica la Sibiu, Proetnica la Sighișoara, concerte la Teatrul Evreiesc din București, Muzeul Țăranului Român București, la Brașov, Galați, Timișoara, Cluj, Mediaș, Tg. Mureș, Festivalul filmului Mediaș, precum și alte multe concerte în sala Filarmonicii de Stat din Oradea, dar și în străinătate, la Debrețin, la Tsfat (Israel) și la Festivalul Klezfiesta din Buenos Aires (Argentina), unde au reprezentat cu succes România.

Cultura idiș prin muzică este un eveniment dedicat Zilei Limbii Idiș, care se sărbătorește, anual, în data de 30 mai.

Evenimentul este organizat de Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor, cu sprijinul Comunității Evreilor Oradea.

Biletele se pot achiziționa de la Sinagoga Neologă Zion și de la Turnul Primăriei Oradea. Prețul unui bilet este 10 lei.