Filarmonica de Stat Oradea serbează Ziua Națională a României alături de publicul său fidel, programând un concert chiar pe data de 1 decembrie, într-o zi de vineri (nu joia, așa cum este publicul obișnuit), cu ora de începere 19.00, în sala de concerte „Enescu - Bartók”.

Dirijorul Marius Hristescu va conduce Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea, el fiind și orchestratorul multor piese din program. Invitații serii vor fi doi dintre soliștii cunoscuți ai României, proveniți din două direcții diferite de muzică, respectiv cea clasică și cea populară. Soprana Ana Maria Donose va îmbrăca programul într-o aură clasică, în timp ce Dinu Iancu Sălăjanu va aduce imboldul tradițional și simțirea amprenta tradițională a pieselor propuse. Din repertoriul clasic vor fi aduse în scenă lucrări ale compozitorilor Marțian Negrea, Eduard Caudella, Eugen Doga și George Grigoriu, la care se vor adăuga piese populare din diferite zone ale României.

Simțirea românească se regăsește într-o formă autentică și poate adesea ancestrală, în cântecele aduse la viață de Maria Tănase. „Pasărea măiastră”, așa cum a fost denumită de către Nicolae Iorga, este cea care a dat viață unor melodii care rezonează cel mai bine cu pământul românesc. Ele redau însuflețirea românului simplu, al celui care suferă, dar și a celui care petrece, al celui care iubește și adunând totul la un loc, al românului care trăiește.

„Mărioară de la Gorj”, „Ciuleandra”, „Bun îi vinul ghiurguliu” și „Mărie și Mărioară” sunt titlurile prezente în programul concertului de la Filarmonica Oradea, iar soprana Ana Maria Donose va fi cea care le va da glas, alături de orchestra orădeană, după aranjamentele dirijorului Marius Hristescu.

Aproximativ 60 de persoane, care au rezervat online biletele, trebuie să confirme prezența până azi, 28 noiembrie, la ora 15.00. În caz contrar, aceste bilete vor fi considerate disponibile, iar concertul se va desfășura cu casa închisă.