În 31 martie se împlinesc 182 de ani de la nașterea lui Iosif Vulcan (1841- 1907), prilej cu care Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, organizează un simpozion dedicat cărturarului bihorean.

Intitulat „Iosif Vulcan la judecata urmașilor”, evenimentul va avea loc miercuri, 29 martie, ora 18.00, la sediul muzeului vulcanian (str. Iosif Vulcan, nr. 16). Personalitatea și activitatea literară a lui Iosif Vulcan vor fi evocate de prof. univ. dr. Gabriel Moisa, prof. univ dr. Blaga Mihoc, conf. univ. dr. Florin Ardelean și dr. Ioan F. Pop.

 „Iosif Vulcan a fost una dintre personalităţile remarcabile ale spiritualității românești din vremea sa, practicând un activism cultural în care s-a angajat total, cu o consecvență rar întâlnită în mediul scriitoricesc. Spirit iluminist și înflăcărat promotor literar, acesta a contrapus vicisitudinilor istorice redutele apărării limbii și ale creativității în diverse registre spirituale. De numele lui sunt legate mai ales două mari înfăptuiri care au marcat în moduri diferite evoluția ulterioară a întregii literaturi române: întemeierea revistei Familia și debutul lui Mihai Eminescu în paginile acesteia. La care se mai pot adăuga, printre alte activități colaterale, și preocuparea pentru constituirea unui teatru de expresie românească în Transilvania, unul care să pătrundă în toate straturile sociale, dar și interesul pentru culegerea și valorificarea folclorului autohton. Dincolo de pragmatismul său cultural, profund ancorat în datele istorice şi sociale ale acelei perioade, Iosif Vulcan a mobilizat, prin intermediul revistei Familia, mari rezerve de altruism şi generozitate pentru a-şi putea duce la bun sfîrşit proiectul de suflet al vieţii sale - limba şi literatura română”, menționează Ioan F. Pop.

Intrarea este liberă!