La Editura Brumar a apărut a șaptea carte scrisă de Orlando Balaş, volumul de teatru social Incomod (206 pagini, 25 de lei). Dacă în volumul de versuri Terra 2.0 se aude vocea subiectivă a autorului, „glasul sufletului” în raport cu natura, în Incomod este o abordare obiectivă (atâta cât este posibil acest lucru în literatură), care lasă să se audă vocile tuturor părților implicate în acțiune.

Incomod este reflectarea neînfrumusețată a realității sociale din România și din lume, o reflectare rațională și distanțată, dar nu indiferentă. Este ca privirea unui chirurg care numește boala fără ocolișuri, lăsând la latitudinea pacientului dacă intră sau nu în operație. 

Volumul Incomod conține trei drame inspirate din realitatea imediată, respectiv din istoria recentă: Sieg Heil sau Triumful binelui, Lasă-mi aripile! și Noaptea ca hoții. Piesele tratează câteva teme tabu în societatea noastră, fiind o oglindă în care ne putem vedea, ca societate, așa cum suntem, fără scuze și photoshop.

Se recomandă lectura responsabilă a pieselor, doar câte una pe zi, deoarece se citesc ușor, dar se digeră greu și pot provoca insomnii.

„Am devenit experți în supraviețuirea individuală, în dauna unei dezvoltări comunitare normale. Poate asta a făcut ca noi să câștigăm supremația, măcar numeric, în acest spațiu. Au venit peste noi goții, slavii, au avut regate. Și au dispărut. Au plecat sau au fost asimilați. Au trăit aici, printre noi, cumanii, pecenegii, popoare războinice. Și au dispărut. Ei nu au știut ce știm noi: Să nu ne pese. Așa am supraviețuit, învățând că nimic nu contează în afară de interesul nostru personal. Mie să îmi fie bine. Atât. Suntem doar o aglomerare de indivizi, nu o comunitate. Am învățat atât de bine să închidem ochii la rău, încât a devenit a doua noastră natură. Orbi și surzi am devenit la suferința celui de lângă noi. Asta a fost arma noastră secretă. Asta ne-a făcut maeștri ai supraviețuirii... Dacă oamenii în general sunt prădătorii supremi, atunci noi, românii, suntem supraviețuitorii supremi.” (Noaptea ca hoții).
Volumul a fost publicat cu sprijinul financiar al firmei Reifen Trade / Torque Tyres din Oradea. Până când va intra în librării, la fel ca Terra 2.0, volumul Incomod poate fi comandat pe site-ul Editurii Brumar, www.brumar.ro, sau direct de la autor.

În curând vor fi organizate lansări ale volumelor Incomod și Terra 2.0.