Orădenii sunt așteptați în această seară, de la ora 19.00, în Sala de concerte „Enescu-Bartók” a Filarmonicii de Stat Oradea, la o seară simfonică deosebită, avându-l ca dirijor pe maestrul Romeo Rîmbu, dirijor permanent al Filarmonicii orădene. Partea solistică a concertului va fi susținută de violonista germană Nina Karmon.

Noul director artistic al Filarmonicii orădene, Kurucz Tibor, a prezentat ieri, într-o conferință de presă, programul şi invitaţii Filarmonicii din această seară. Din program vor face parte: Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră în La minor, op. 28, de Karl Goldmark, și Simfonia nr. 15 în La major, op. 141, de Dmitri Şostakovici.

Conducerea muzicală a concertului aparţine maestrului Romeo Rîmbu, dirijor permanent al Filarmonicii de Stat din Oradea și profesor universitar în cadrul Facultății de Arte a Universității din Oradea.

Solista invitată Nina Karmon, născută în Stuttgart, începe, la vârsta de 5 ani, studiul violoncelului, sub atenta îndrumare a mamei sale. Doi ani mai târziu, începe studiul viorii cu tatăl său, concertmaestru al Orchestrei Simfonice  Radio din Stuttgart. După perfecționarea cu profesorii Silvia Markovici, Vladimir Landsman, Radu Bozgan, a absolvit Universitatea „Hans-Eisler” din Berlin, sub îndrumarea prof. Werner Scholz. Mai târziu, timp de trei ani, a studiat la Manhattan School of Music din New York, în clasa profesorilor Pinchas Zukerman și Patinka Kopec. A susținut numeroase concerte în România, Germania, Japonia, Coreea. A concertat alături de mari dirijori, precum Zubin Mehta, Pinchas Zukerman, Helmuth Rilling, Bernhard Güller, Gabriel Feltz, Jörg Faerber, Igor Shukow, Ari Rasilainen, Juha Kangas, Gottfried Rabl, Peter Braschkat. A concertat, de asemenea, cu orchestre de renume ca Orchestra Simfonică Radio din Stuttgart, Norwegian Radio Orchestra Oslo, Stuttgart Philharmonic, Filarmonica „George Enescu” din București, Symphony Orchestra Heilbronn, Viennese Chamber Orchestra, Orchestra Bavarian State Opera din München, Manhattan Chamber Sinfonia și Ostrobothnian Chamber Orchestra. În calitate de muzician de cameră a colaborat cu mulți artiști de renume, precum Alena Cherny, Juan Jose Chuquisengo, Ismo Eskelinen, David Frühwirth, Friederike Kienle, Andreas Kirpal, Roland Krüger, Vladimir Mendelssohn, Laura Mikkola, Denis Omerovic, Martti Rousi, Nina Tichman, Wen Sinn Yang. A participat la numeroase festivaluri: la Kuhmo Festival, la Iitti Festival și Karjalohja Festival din Finlanda, la Muskoka Lakes Festival din Canada, la Mainly Mozart Festival din Coral Gables, Florida, la Mozartiade și Mosel Festwochen din Germania. A realizat numeroase înregistrări CD, Fantezia în Do major de Fr. Schubert, Sonatele pentru vioară și pian de R. Strauss, L. V. Beethoven, J. Brahms și Erwin Schulhoff, Grotesk pentru vioară și pian de R. Stephan, Trio pentru vioară, corn și pian de Gy. Ligeti.

„Prima dată am interpretat acest concert în Germania. Este un concert provocator, dificil, dar am convingerea că va fi un succes”, a spus la conferința de presă violonista Nina Karmon.